Od kilku tygodni szukam pracy, ale czuję, że gubię się w tych wszystkich portalach i ogłoszeniach. Wysyłam CV, ale często nie dostaję żadnej odpowiedzi. Gdzie najlepiej zaglądać i jak się wyróżnić? Może ktoś ma jakieś fajne tipy albo sprawdzone strony? Dzięki z góry za wszelkie sugestie :)
Gdzie i jak najlepiej szukać pracy?
Nie bagatelizuj networkingu offline – weź udział w meet-upach, konferencjach czy webinarach. Nawet 10 minut rozmowy może przełożyć się na wewnętrzne polecenie
nie jestem pewien ale może warto wysłać follow-up do rekruterów po tygodniu?
może spróbuj też agencji HR, ale sprawdź opinie zanim podpiszesz jakąś umowę
polecam Indeed, szybko odpisali
chyba na Facebooku jest dużo grup z ogłoszeniami, nie wiem czy jeszcze są aktywne
Ja bym zaczął od Pracuj.pl i Olx, u mnie się sprawdziło
podbijam, tez szukam
tez mam ten sam problem :(
Moim zdaniem warto też zajrzeć na portale branżowe, np. jeśli szukasz programisty to stackoverflow jobs albo lokalne meetup’y – świetne miejsce na spotkania i kontakty.
Możesz też skorzystać z programów stażowych – często organizowane przez duże firmy eventy rekrutacyjne pozwalają zaprezentować się na live. Przygotuj elevator pitch i zadawaj pytania o kulturę organizacyjną – to robi wrażenie
wydaje mi się że warto robić listę firm i co tydzień wysyłać aplikację, ale nie mam pewności czy to najlepsze
sprawdź też targi pracy u mnie było git
Moim zdaniem warto zacząć od LinkedIn – uzupełnij profil, nawiąż kontakty z branżą i śledź oferty. Dodatkowo śmiało aplikuj bezpośrednio na stronach firm, nawet jeśli nie mają aktualnych rekrutacji. Sieć kontaktów bywa kluczowa, czasem warto wysyłać maila do managera czy HR z krótką propozycją wartości. Przygotuj też wzór maila i CV, które dostosujesz do każdej oferty – to naprawdę zwiększa szanse. Powodzenia!
ja juz znalazlem prace przez znajomego 😉
A w jakiej branży szukasz? Bo to trochę zmienia miejsce poszukiwań
jak szukałem pracy, to napisałem do kilku firm na cold maila i udało się zdobyć rozmowę
U mnie zadziałało polecenie znajomego – dzięki niemu trafiłem na rekrutację zanim oferta pojawiła się publicznie
Na początku byłem za bardzo rozproszony. Zrobiłem sobie tracker w Excelu i od tamtej pory wiem gdzie wysłałem CV – to super pomaga
hmm ciekawe