Potrzebuję ogarnąć temat oleju do mojej łuparki hydraulicznej, bo nie wiem jakie parametry są ważne i jaki marki olej wybrać. Mam maszynę z pompką o wydajności 10 l/min i pracuje głównie w lesie, czasami w niższych temperaturach. Producenci podają różne zalecenia, jedni mówią o mineralnych, inni o syntetykach. Zależy mi też na tym, żeby nie przepłacić, ale równocześnie chronić układ przed zużyciem. Ktoś korzystał z jakiegoś konkretnego oleju i może podzieli się opinią?
Jaki olej hydrauliczny dla łuparki będzie najlepszy?
Też się zastanawiam nad olejem, podbijam temat :)
Zwróć uwagę czy olej jest mineralny czy syntetyczny – syntetyki lepiej chronią przy skrajnych temperaturach, ale są droższe. Dla łuparek amatorskich wystarczy dobry olej mineralny klasy HM.
Pamiętaj o regularnej wymianie – co 500 motogodzin albo raz w roku. Zawsze sprawdzam próbkę oleju na obecność metali i wilgoci.
Miałem kiedyś jakąś tańszą mieszankę, ale nie pamiętam nazwy, chyba była średnia.
Ja akurat nie wymieniałem oleju od kupna, może to błąd ale póki co działa.
Bierz lepszy olej, bo tanie podróbki szybciej niszczą pompę.
Moja stara łuparka od Holzmanna chodziła na Castrol Hyspin A46 i wytrzymała bezawaryjnie 5 lat.
Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale słyszałem, że oleje biodegradowalne są przyjazne środowisku, ale czy do łuparki pasują?
Ja daję zawsze Valvoline Maximum Life MV46 i spokój.
Używam od roku oleju Parker Ultrafluid, zero osadów, praca cicha i bez zacięć.
Wydaje mi się, że ważna jest lepkość, ale nie jestem pewien czy VG 46 czy 68 lepsze.
Testowałem Shell Tellus S2 VX68 i powiem, że latem przy długiej pracy nic się nie przegrzewało, a w zimie startowała bez problemu.
Najlepiej sprawdzają się oleje hydrauliczne o klasie lepkości ISO VG 46 lub 68. Ważne, żeby miały dodatki przeciwzużyciowe i antykorozyjne. Przed wymianą zawsze sprawdzam czystość instalacji i filtrów – zanieczyszczenia mogą szybko zniszczyć pompę. Temperatury pracy większości łuparek mieszczą się w zakresie 40–60°C, więc te parametry są optymalne. Zwróć też uwagę na zalecenia producenta maszyny.
U mnie w łuparce hula Mobil DTE 24 i żadnych problemów.