Potrzebuję pomocy przy wyborze nawilżacza powietrza dla 2-letniego syna. W mieszkaniu jest suche powietrze przez kaloryfery, czasem kaszle. Zastanawiam się między ultradźwiękowym a ewaporacyjnym, ale nie wiem co lepsze. Może ktoś ma doświadczenie z modelami dedykowanymi dla dzieci? I jakie parametry są ważne? Będę wdzięczna za wszelkie opinie :)
Jaki nawilżacz powietrza będzie ok dla małego dziecka?
Jeśli chcecie używać z olejkami eterycznymi, to ultradźwiękowe będą lepsze. Ewaporacyjne z reguły nie umożliwiają aromaterapii.
u mnie sprawdza się też stare nawilżanie kaloryferowe, po prostu mokry ręcznik 😊
Wydaje mi się, że ewaporacyjny lepszy, bo wolniej nawilża ale zdrowszy?
moja żona używa Philipsa HU4803, mówi że super, bo sam dobiera poziom wilgotności
Może warto zerknąć na modele z lampą UV? Nie mam pewności czy faktycznie zabija bakterie.
nie mam dzieci więc tylko obserwuję, ale temat ciekawy
Przy wyborze zwróć uwagę też na poziom hałasu – małe dziecko może budzić się przy głośniejszej turbinie. Szukaj poniżej 30 dB.
Testowałem Boneco U200 – fajnie działa, czysty zbiornik, ale dość drogi.
Warto patrzeć na wydajność nawilżania (litrów na dobę) i obsługiwany metraż. Dla pokoju dziecięcego ok 20–30 m² wystarczy model o wydajności 300–400 ml/h. Filtr antybakteryjny i higrostat to must have, aby zachować właściwy poziom wilgotności.
Ja mam Xiaomi Smart Humidifier w pokoju synka, spoko trzyma wilgotność.
Ja bym brał ewaporacyjny, ciszej chodzi niż ultradźwiękowy.
wydaje mi się że higrostat to podstawa, ale co ja tam wiem
Levoit LV600 idealny z filtrem i Wi-Fi, polecam.
Podbijam, też szukam czegoś dla malucha.
Zwróćcie uwagę na łatwość czyszczenia – zbiornik powinien się łatwo rozkładać, aby regularnie usuwać osad z kamienia.
Kupiłam jakiś tani ultradźwiękowy i po miesiącu zaczęły pleśnieć zbiornik, teraz biorę ewaporacyjny od Philipsa i jest ok.
ja tam nie wiem, u mnie muszę kupić jakiś nawilżacz bo mam alergię
Sprawdź też czas pracy na jednym zbiorniku. Im większy zbiornik, tym rzadziej trzeba dolewać wodę. Dla dziecka przydatne jest także automatyczne wyłączanie po opróżnieniu zbiornika.
temat nadal aktualny?