Planuję wymianę kotła CO w domku jednorodzinnym (ok. 120m²). Zastanawiam się między kotłem na pellet, gazowym a na ekogroszek. Ważne dla mnie to niskie koszty eksploatacji i prosty serwis. Macie jakieś sprawdzone modele albo uwagi, na co zwrócić uwagę przy wyborze?
Jaki kocioł CO polecacie do małego domu?
Ja jestem za gazem, proste i czyste, zero popiołu.
Z mojego punktu widzenia pellet to w miarę kompromis – czystszy niż węgiel, tańszy od gazu, ale trzeba mieć miejsce na skład opału.
Jeśli masz gaz w pobliżu, kondensat to dobry pomysł – montaż jest prostszy, a do tego niskie koszty obsługi i czyszczenia.
Ja bym brał pellet, jest eko i wygodniej niż z workami węgla.
Podbijam, bo sam szukam najlepszego rozwiązania.
Miałem pelletowy kocioł, potem przełączyłem się na gaz, bo palenie pelletem to jednak sporo pracy przy czyszczeniu.
U mnie gazowy spisuje się świetnie, cichy i szybki rozruch.
Sprawdź też dostępność serwisu i części zamiennych – tanio może być na początku, ale później drogo jeśli nikt nie obsługuje twojego modelu.
Ja mam kocioł na pellet od producenta EcoHeat model PH15, zużywa ok. 3 ton pelletu w sezonie i rachunki spadły mi o prawie 30%. Ma zasobnik 200l i automatyczne czyszczenie paleniska, serwisuję go raz w roku i póki co bez problemu.
Może warto też pomyśleć o pompie ciepła zamiast kotła, ale to chyba inny temat.
Kocioł gazowy kondensacyjny ma większą sprawność niż stary tradycyjny, warto zwrócić uwagę na sezonową efektywność i klasę energetyczną.
Ciekawe, co wam wyszło w praktyce.
Wydaje mi się, że ważne jest też jakie masz miejsce w kotłowni i czy byłoby czymś problem.
U mnie pelletowa BestPellet śmiga od 3 lat bez zastrzeżeń.
Chyba lepiej iść w pellet niż węgiel, ale nie jestem pewien czy się opłaci przy obecnych cenach.
Przerzuciłem się rok temu na węgiel ekogroszek i mi się to opłaciło, ale popiół trzeba często usuwać, trochę roboty.
Fajna dyskusja, dużo się uczę.
Heh, sam nie wiem kiedy zmienię kocioł :)
Interesuje mnie też koszt montażu, nie chce wydać zbyt dużo.