Szukam opinii o rekuperacji w domu. Słyszałem, że to dobra wentylacja i duża oszczędność ciepła, ale montaż ponoć drogi. Zastanawiam się czy na dłuższą metę rzeczywiście warto. Ile mniej-więcej można zyskać na rachunkach za ogrzewanie? Może ktoś ma doświadczenia z hałasem albo serwisem? Dom mam nowy, dobrze ocieplony, więc nie wiem czy to już przerost formy nad treścią. Czy lepiej najpierw docieplić, a dopiero później zabierać się za rekuperację? Dzięki za wszelkie wskazówki 🙂
Rekuperacja – czy to naprawdę się opłaca w domu?
ja brałbym, u mnie ok
Mam system od 3 lat i zero problemów, czasem czuć chłodne powietrze w październiku, ale to normalne.
u mnie spoko sprawa, rachunki spadły
ja jestem na etapie wyceny, jeszcze się nie zdecydowałem
nie wiem, może najpierw warto ociepnić i dopiero potem rekuperacja
też się nad tym zastanawiam od dłuższego czasu
Montaż miałem w zimie i od razu poczułem różnicę - wcześniej w łazience pleśń, a teraz sucho. Hałas z wentylatora prawie niesłyszalny.
Ja korzystałem z firmy X i jestem zadowolony, ekipie zajęło jeden dzień i ogarnęli wszystko, później serwis darmowy przez rok.
Warto też sprawdzić czy lokalny instalator ma certyfikaty na montaż. Montaż bez dokumentacji może sprawić, że nie dostaniesz dofinansowania (jeśli planujesz). Sprawdź programy Czyste Powietrze, czasem dają dotacje.
Zwróć uwagę na rekuperatory z odzyskiem ciepła na poziomie minimum 85%. Przy słabszych osiągach opłacalność spada. Warto też poprosić instalatora o bilans energetyczny domu, żeby dobrać odpowiednią wydajność. Sam montaż nie jest skomplikowany, ale trzeba to zrobić profesjonalnie, żeby uniknąć strat powietrza.
Wentylacja grawitacyjna w nowych domach często nie działa prawidłowo ze względu na uszczelnione okna i ściany. Rekuperacja w takim przypadku naprawdę pomaga uniknąć wilgoci i grzyba. Kompromisem jest hybrydowy system lub nawiewniki w oknach, ale to nie to samo.
tez mi chodzi o wilgoć przede wszystkim
no ciekawa opcja, ale ceny dają do myślenia
nie wiem czy warto brać system z rekuperacją czy wentylator wyciągowy wystarczy
podbijam temat, sam szukam info
U znajomego ludzie skarżyli się na przeciągi, ale facet po wyregulowaniu zaworów zrobił robotę i jest ok.
wydaje mi się, że bez tego dłużej się nie obejdziesz w nowym domu
moze ktoś wie jak to z serwisem jest, bo boję się awarii
Montaż rekuperacji faktycznie jest kosztowny – u mnie wyszło około 15k za system wraz z instalacją. W zamian zauważyłem spadek rachunków za ogrzewanie o około 20% w sezonie. Dodatkowo świeże powietrze bez otwierania okien, co w zimie super. Hałas jest praktycznie nieodczuwalny jeżeli weźmiesz dobrą markę i odpowiednio zamontujesz centrale. Pamiętaj o regularnej wymianie filtrów, co pół roku minimum. Jeśli planujesz termoizolację domu, to rekuperację montuj po ociepleniu, żeby cały system działał optymalnie.