Zainstalowałem niedawno klimatyzację i teraz rachunki poszły w górę, ale nie wiem ile to pali. Ani instrukcja nie mówi dokładnie przy różnych trybach. Macie jakieś pomiary albo doświadczenia? Zastanawiam się ile naprawdę kW/h zjada ten sprzęt przy 24°C w pokoju ok. 25m2. Może ktoś używa watomierza i ma dane? Byłbym wdzięczny za konkretne liczby 🙂
Ile prądu tak naprawdę bierze klimatyzator w domu?
podbijam, zastanawiam się nad tym sam
chyba jak jest powyżej 30 stopni to pobór wzrasta sporo
Myślę o pomiarze za pomocą watomierza, ale ciągle odkładam temat
zawsze włączam nocny tryb, bo wtedy bierze mniej
czekam na konkrety
Jeśli klimatyzator ma moc 2,5 kW, to przy COP około 3,5 jego zużycie wynosi ok. 0,7 kW na godzinę chłodzenia.
Założyłem Haier 2,5 kW i po 5h dziennie rachunek wzrósł o 35 zł.
Słyszałem, że najlepiej kupić do pokoju tego co ma inwerter, ale nie jestem pewny
Na etykiecie energetycznej jest informacja o rocznym zużyciu kWh przy pracy przez 1000 h – warto to sprawdzić i podzielić przez 1000.
U rodziców zainstalowałem Samsung 2,6 kW, wyszło mi średnio 0,8 kW/h z włączonym Eco.
Mam Panasonic 3,5 kW, przy normalnym trybie ok 1,1 kW/h – mierzyłem licznik pod gniazdkiem.
Producenci podają pobór mocy nominalnej i maksymalnej – zwykle dla średniej wielkości urządzenia to ok. 1 kW w trybie chłodzenia i 1,5 kW na trybie turbo.
W klimatyzatorach inverterowych realne zużycie może być o 20–40% mniejsze niż w starych modelach typu on/off, bo silnik pracuje płynniej.
Pamiętaj, że warunki zewnętrzne (temp. powietrza) i ustawienie termostatu znacząco wpływają na zużycie prądu.
też się nad tym głowiłem ostatnio
Zamontowałem Aux 5 kW w domu – realnie wyszło 1,7 kW/h przy 28°C.
Testowałem tempo od Mitsubishi 3,5 kW – spadek 24°C z 32°C na maxie to 1,4 kW/h.
nie wiem, czy to reguła, ale moja klima przy dużym słońcu ciągnie prawie 1,5 kW
Ktoś poleca jakieś konkretne urządzenie oszczędne?