Planuję złożyć pozew o rozwód i zastanawiam się jakie są realne koszty jeśli chcę skorzystać z adwokata. Wiem, że są opłaty sądowe, ale ile zazwyczaj trzeba zapłacić prawnikowi? Czy ma ktoś doświadczenie ile wyszło w sumie? Z góry dzięki za info :)
Ile to naprawdę kosztuje rozwód z adwokatem?
Miałem rozwód w zeszłym roku, łącznie wyszło ok 3,5k, na początku uznałem że to sporo, ale szybko się sprawy zamknęły.
Myślę że min 3k trzeba liczyć, więcej jak sprawa się przeciągnie.
Czasami trzeba zapłacić zaliczkę (ok. 1000–1500 zł), a resztę po zakończeniu sprawy. Upewnij się, czy adwokat rozbija płatność na etapy.
Z tego co wiem to 2 razy opłata sądowa i coś koło 2-3k u prawnika.
Ja dałem radę za 2500 z hakiem, ale to zależy od tego czy małżonek się zgadzał na podział majątku.
Warto zapytać o stawkę godzinową – wielu prawników liczy 200–400 zł za godzinę. Średnio całość wychodzi ok. 3–4k przy sprawie bez dzieci i majątku.
Ja korzystałem z usług radcy, płaciłem zryczałtowane 3000 + sądowe 600 i żadnych ukrytych kosztów nie było.
Wydaje mi się że koszt może być niższy gdy jest ugoda, ale nie jestem pewien.
Opłata sądowa to 600 zł za pozew rozwodowy. Do tego adwokat często bierze ryczałt od 2000 do 5000 zł, w zależności od stopnia skomplikowania sprawy i miasta.
Trzeba też liczyć możliwe dodatkowe wydatki, jeśli będą potrzebne opinie biegłego np. od finansów albo psychologa przy ustalaniu opieki nad dzieckiem.
U mnie wyszło koło 4k z adwokatem i opłatą sądową, warto pytać kilku prawników.
Też jestem ciekawy jak to wygląda w praktyce :)
Jak jest ugoda między stronami, to koszt może być niższy – adwokat kupuje pakiet kilku czynności. Czasem za całość wychodzi ok. 2500–3000 zł plus sądowe.
U mnie podobna sytuacja, ale kosztów jeszcze nie ogarnąłem.
Mój prawnik liczył 350 zł za godzinę, ale większość zrobił w pakiecie za 2500 zł netto.
Chyba adwokaci biorą od 150 zł/h ale nie wiem, sprawdźcie sami.