Myślę o wstawieniu kilku agapantów na balkon w donicach. Nie wiem tylko jak to przeżyje zimą i czy warto hartować. Czy ktoś ma doświadczenie z taką uprawą? Co polecacie do ziemi i podlewania?
Czy agapant dobrze rośnie w donicach?
Chyba czytałem, że można je przesadzać co 2-3 lata, ale nie jestem pewny.
Miałem ograniczone miejsce, więc zamiast jednej dużej donicy wstawiłem kilka mniejszych – dzięki temu łatwiej przerzucić zimą. Ziemia lekka, przepuszczalna i na dnie keramzyt.
Co roku jesienią wynoszę moje agapanty do chłodnego pomieszczenia, a wiosną hartuję na balkonie. Dzięki temu mam ładne, wysokie łodygi i dużo kwiatów. Raz zapomniałem o nawozie i kwiaty były dużo słabsze.
Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale podobno agapant źle znosi zimne powiewy, więc warto chronić balkon.
Najlepiej użyć ziemi uniwersalnej zmieszanej z perlitem w proporcji 3:1, wtedy korzenie mają dostęp do powietrza. Podlewam agapanty raz w tygodniu, ale latem zwiększam częstotliwość do dwóch razy jeśli jest gorąco. Warto zadbać o odpływ wody z donicy, bo roślina nie lubi zalania. Na zimę przenoszę donice do jasnego pomieszczenia o temperaturze ok. 5-10°C.
Ja bym spróbował z mieszanką do kaktusów, bo fajnie drenuje wodę.
Mi się wydaje, że to za dużo zachodu jak na balkonowe rośliny.
Też o tym myślałem, chyba warto by było poczekać do wiosny.
Ja trzymam agapanty w sporej donicy od 5 lat, mieszanka ziemi uniwersalnej i odrobiny żwirku sprawdza się u mnie świetnie. Kwitną co sezon, zawsze w maju-lipcu. Żałuję tylko, że nie zabezpieczyłem ich na pierwszą zimę – część cebul zmarzła, od tamtej pory lepiej się przygotowuję.
U mnie sprawdza się keramzyt i zwykła ziemia ogrodowa, nic więcej.
Kwestia zimowania: jak masz miejsce, wstaw donice do nieogrzewanego garażu czy piwnicy, żeby cebule przeszły okres spoczynku. Jeśli nie, włóż donice do skrzyni i okryj słomą lub liśćmi. Wiosną przenieś na zewnątrz i przytnij zaschnięte liście.
Agapant to roślina cebulowa, więc w donicach dodaj do ziemi trochę torfu i piasku by poprawić drenaż. Sprawdź, czy doniczka ma dziury od spodu, a podłoże nie powinno całkowicie wysychać między podlewaniami. Ja daję też granulowany nawóz do roślin kwitnących raz w miesiącu od wiosny do lata.