Mam parę brojlerów i zastanawiam się, czym je karmić, żeby szybko przyrastały, a jednocześnie nie łapały chorób. Myślałem o gotowych mieszankach z młyna, ale słyszałem też o dokarmianiu kukurydzą i śruty rzepakowej. Ktoś ma doświadczenie przy domowej hodowli? Chcę trzymać koszty na rozsądnym poziomie, ale nie kosztem zdrowia ptaków. Możecie polecić jakiś schemat karmienia lub konkretne proporcje?
Jak najlepiej karmić brojlery, żeby dobrze rosły?
Ja daję gotową mieszankę 22% i do tego kukurydzę, mega prosto i tanio mi wychodzi.
Zaczynaj od paszy starter (ok. 22–24% białka) przez pierwsze 3 tygodnie, potem przejdź na grower z 20% białka, a w końcowej fazie (ostatnie 2 tygodnie) finisher z ok. 18%. Ważne są też dodatki witaminowe i premiksy mikroelementów, bo bez nich brojlery mogą mieć problemy z chodzeniem czy sercem.
Podbijam, bo sam się zastanawiam nad lepszą paszą dla moich kurczaków.
Ja najpierw testowałem tanią paszę, ale brojlery miałem słabe. Przerzuciłem się na droższą z wyższą zawartością aminokwasów i różnica była kolosalna.
Na moim małym gospodarstwie sprawdziła się pasza z lokalnej młynarni plus dodatek glukonianu wapnia. Brojlery ładnie rosły i nie było nietypowych strat.
Może spróbuj mieszać dwie różne pasze od różnych producentów, u mnie to dobrze działało.
Warto też kontrolować gęstość stada – przy ciasnocie ptaki mogą się stresować i gorzej przyrastać. Jeśli dasz im ok. 10 sztuk na metr kwadratowy, będą lepiej rosły.
Zwróć też uwagę na świeżą wodę i regularne czyszczenie poideł, bo bez tego nawet najlepsza pasza nie pomoże.