Przeprowadziłem się niedawno do mieszkania i widzę, że wentylacja w łazience praktycznie nie działa. Chciałbym dokupić wentylator łazienkowy, ale jestem zielony w temacie. Potrzebuję czegoś cichego, energooszczędnego i najlepiej z czujnikiem wilgoci albo timerem. Czy możecie polecić jakiś konkretny model? Z góry dzięki za pomoc :)
Jaki wentylator do łazienki się sprawdzi?
Chyba słyszałem, że Helios czy coś tam robi dobre wentylatory do łazienki.
Nie jestem pewien, ale czy lepszy nie będzie bezpośredni wywiew na kanał zewnętrzny niż recyrkulacja?
Ja bym jeszcze wziął pod uwagę modele z timerem, bo nie zawsze wilgotność dobrze odczytują.
Bierz coś z trybem nocnym i będzie git.
Warto też patrzeć na klasę szczelności IP44, żeby wilgoć nie przedostała się do środka. Przy okazji sprawdź, czy obudowa ma łatwy dostęp do czyszczenia.
Ja mam Vent-Axia Silent i spoko, niemal nic nie słychać.
Jeśli chcesz coś wydajnego i cichego, to zwróć uwagę na Vents Quiet 100. Ma przepływ ok. 95 m3/h, poziom hałasu poniżej 28 dB i czujnik wilgotności, więc sam się włącza. Instalacja prosta, działa bez zarzutu już pół roku.
Też rozważam coś z czujnikiem wilgoci, temat ciekawy.
U siebie zamontowałem Polensk LCA 100 i okazało się, że wentyluje nawet lepiej niż myślałem, choć trochę droższy był.
Kupowałem ostatnio Awenta A100F, jest całkiem energooszczędny, ale czasem lekko hałasuje jak pracuje na max.