Wybieram się w przyszłym miesiącu na wesele kuzynki i nie mam pojęcia ile dać kasy. Nie chcę wypaść na sknerę, ale też nie chcę przesadzić. Słyszałem, że trzeba liczyć koszt talerzyka, ale nie wiem dokładnie. Macie jakieś pomysły albo doświadczenia? Będę wdzięczny za rady :)
Ile pieniędzy wypada dać na wesele?
500 widziałem, ale ja mam mniejszy budżet
Generalnie przyjmuje się, że koszt talerzyka to ok. 200 zł, więc warto dać jakieś 200–250 zł od pary, żeby nie dopłacać
300 i nikt nie płacze
też myślę nad tym
ciekawe jaka średnia
Ja na swoim weselu dostałem po 200 zł średnio więc taką kwotę zwracam dalej
wydaje mi się, że 150 zł na głowę to spoko
chyba 300 to już dużo, ale nie wiem
nie wiem jak u Was
Na weselu kolegi dałem 300 zł i okazało się, że wypadało dać więcej
podbijam
Mój brat miał wesele i dałem 400 zł, wszyscy byli zadowoleni
Jeśli to dalsza rodzina albo znajomi z pracy to ok. 200 zł na parę, ale jak bliżsi to raczej 300–400, zależy jak się z nimi traktujecie
200–300 i luz
Ja daję 250 zł i leci :)
Z info od rodziców wynika, że sens to pokryć przynajmniej połowę ceny menu. Jeśli jedzenie jest po 300 zł od osoby to warto dać z 150–200
Zazwyczaj wkład gościa to połowa ceny menu, a reszta to prezent. Trzeba zapytać rodziców, ile kosztuje talerzyk
chyba mniej niż 100 zł nie wypada dać?
U nas w mieście standard to 150 zł od osoby, czyli 300 zł na parę. W metropolii lepiej 200–250 na głowę