Od lat mam kredyt we frankach i ostatnio raty totalnie mi podskoczyły po wzroście kursu. Zastanawiam się, co teraz robić – czy opłaca się złożyć pozew zbiorowy, czy może wykupić kredyt po obecnym kursie. Może ktoś z was miał podobną sytuację? Nie wiem, od czego zacząć, ani jakie koszty mnie czekają. Czy lepiej porozmawiać z prawnikiem, czy od razu iść do banku na ugodę? Strasznie się stresuję tą sprawą i boję się, że zostanę z gigantycznym zadłużeniem. Każda rada będzie dla mnie pomocna :)
Kredyt we frankach – co teraz zrobić?
Jeśli chodzi o kredyt we frankach, to faktycznie coraz więcej osób decyduje się na pozwy przeciw bankom. Ja rozmawiałem z prawnikiem i okazało się, że mam szansę na przewalutowanie po korzystniejszym kursie lub unieważnienie umowy. Ważne, żeby zebrać wszystkie dokumenty kredytowe i sprawdzić, czy bank w umowie nie naruszył twoich praw – na przykład używając niejasnych zapisów dotyczących RRSO. Konsultacja u adwokata kosztuje, ale często po wygranej zyskujesz więcej. Zanim podejmiesz decyzję, porównaj oferty kilku kancelarii i dopytaj o koszty zastępstwa procesowego.
Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale chyba można wystąpić o unieważnienie części umowy jeśli bank wprowadził w błąd co do ryzyka kursowego. Nigdy nie brałem udziału w pozwie, ale znajomy wspominał, że prawnicy pomogli mu negocjować lepsze warunki. Może warto popytać kilka lokalnych kancelarii i zobaczyć, co zaproponują.