Muszę wymyślić jakieś imię dla chłopca, który ma się urodzić w maju. Z jednej strony chcemy klasyczne imię, ale bez przesady. Myśleliśmy nad Kacprem albo Antkiem, ale nie jestem przekonana. Może znacie jakieś mniej popularne, ale fajnie brzmiące imię? I żeby nie było zbyt dziwne 🙂 Dzięki za wszelkie propozycje.
Jakie imię dla chłopca wybrać?
Ja przy wyborze imienia dla swojego syna wzięłam pod uwagę znaczenie imienia i jak pasuje do nazwiska. Zobaczyłam, że imię Leon jest krótkie, mocne i coraz rzadziej spotykane. Do tego łatwo się je wymówi i brzmi świetnie po angielsku. Może warto spojrzeć właśnie na Leona?
Możecie też rozważyć imiona kończące się na -ian, jak Fabian czy Julian. Mają ładne brzmienie i są międzynarodowe. Julian np. od razu kojarzy się z historią i sztuką, a Fabian brzmi bardziej nowocześnie.
Jeżeli chcecie coś mniej popularnego, to ciekawą propozycją może być Gustaw. Ma ono staropolskie korzenie i ostatnio wraca do łask. Jest łatwe do wymówienia za granicą jako Gustav. No i fajnie pasuje do większości polskich nazwisk.
chyba coś klasycznego jak Paweł też nie ujdzie, nie wiem
U nas w rodzinie padło na Szymona i jesteśmy bardzo zadowoleni, imię brzmi dobrze i ludzie je chwalą
podbijam, bo też czekam na pomysły
też się nad tym głowię od kilku dni, ciężko coś wymyślić
Wydaje mi się, że Hugo może być spoko, ale nie wiem czy nie za modny teraz
Nie ma jednego dobrego wyboru, wszystko kwestia gustu
Mój synek nazywa się Tymon i zupełnie się z tym imieniem utożsamiam. Jest rzadko spotykane, a przy tym łatwo wpada w ucho
Ja bym brała Alan, krótko i na temat 😉
Jak dla mnie Maks jest git