Muszę niedługo wybrać jakąś szkołę po gimnazjum i totalnie nie mam pomysłu co będzie najlepsze. Z jednej strony LO kusi maturą i studiami, z drugiej technikum czy szkoła branżowa niby z fachiem w ręku. Nie wiem czy lepiej iść w teorię czy od razu ruszyć do zawodu. Myślę pójść na drzwi otwarte, ale to pewnie w ogóle nie da pełnego obrazu. Macie jakieś doświadczenia, rady? 😅
Gdzie iść po gimnazjum? LO, technikum czy branżówka?
Podbijam temat, sam nie wiem co wybrać
Warto zastanowić się nad profilami, które Cię interesują. Liceum ogólnokształcące daje więcej teorii i przygotowuje do matury uniwersalnie, ale technikum czy szkoła branżowa oferują praktyczne umiejętności i staże u pracodawców. Zrób listę plusów i minusów każdego typu i sprawdź oferty lokalnych szkół.
Wydaje mi się, że yyy technikum może być lepsze, ale może LO da więcej możliwości?
Moja siostra wybrała szkołę branżową dla cukiernika i po dwóch latach znalazła pracę w kawiarni. Sama mówi, że praktyka to najlepsza nauka.
Ciężki wybór, ale warto popytać obecnych uczniów i pójść na drzwi otwarte w kilku szkołach; to pomoże rozwiać wątpliwości.
Ja bym wybrał LO, bo fajnie mi było
Ja chodziłem do technikum informatycznego i po maturze od razu znalazłem praktyki. Zyskasz przy okazji kwalifikacje zawodowe.
Technikum fajna sprawa, polecam
Przy wyborze szkoły skup się na przedmiotach rozszerzonych. Jeśli widzisz siebie na studiach humanistycznych, wybierz profil humanistyczny w LO. Dla przyszłych inżynierów lepsze będzie technikum z przedmiotami ścisłymi.
Chyba dobrze by było wybrać coś, co nie będzie monotonnej roboty w przyszłości, ale nie mam pewności