Chcę wyjechać na jakiś czas za granicę i w sumie nie wiem od czego zacząć szukać roboty. Myślałem o Niemczech albo Holandii, ale nie mam pojęcia, gdzie wrzucić CV i jak to właściwie ogarnąć. Słyszałem o agencjach, ale czy to nie pułapka? Może ktoś się już przenosił i zna jakieś sprawdzone strony albo grupy na FB? Jaki poziom języka jest minimalny? Dzięki za wszelkie sugestie i wskazówki :)
Jak zacząć szukać pracy za granicą?
Miałem podobnie - przeniosłem się do Holandii przez agencję i od razu dostałem robotę w magazynie. Warto ogarnąć tłumaczenie dyplomu i dowodu osobistego.
Też się nad tym zastanawiałem, czekam na więcej info.
Sprawdź też program Erasmus+ work placement, czasem uczelnie mają oferty staży za granicą, co łatwiej przebić CV. Możesz też zainteresować się wolontariatem, który często przekształca się w płatne zatrudnienie.
Hmmm, może jednak warto poczekać na lepszą ofertę.
Pamiętaj o uznaniu kwalifikacji i ewentualnym przebadaniu lekarskim w kraju docelowym, zwłaszcza jeśli to praca w opiece lub medycynie. Ubezpieczenie zdrowotne warto ogarnąć jak najszybciej.
Spróbuj grup na FB z ofertami dla Polaków, tam jest wiele ogłoszeń.
Czekam na więcej porad bo też planuję wyjazd.
W UK pracowałem jako barman przez agencję, umówili mnie od razu z właścicielem pubu, polecam spróbować tej drogi.
u mnie rekruterzy od razu w kilka dni się odzywali, serio.
Ja bym kombinował przez LinkedIn i grupy na FB, u mnie poszło błyskawicznie.
Jadąc do Irlandii robiłem kurs języka online przed wyjazdem i to bardzo pomogło w rozmowie rekrutacyjnej, plus załatwiłem NIN od razu pod pracę.
Możesz też spróbować lokalnych targów pracy online – ostatnio w Wawie było webinarium z niemieckimi pracodawcami. Prześlij CV, zrób krótką prezentację video i czekaj na kontakt. Ważne, żeby CV było w formacie Europass lub w PDF. Przygotuj referencje od poprzednich pracodawców.
Chyba warto zacząć od sprawdzenia ofert na portalach branżowych? Ale nie jestem pewien czy to najlepsza droga.
Wydaje mi się, że minimalny poziom języka to B1, ale nie jestem pewien.