Planuję teraz zrobić masę, trenuję od kilku miesięcy i czuję, że samą dietą nie zbuduję większych mięśni. Chciałbym dodać jakiś suplement, ale jest tyle opcji że nie wiem co wybrać. Myślałem o kreatynie, białku albo gainera, ale nie chcę się pogubić z dawkami. Macie jakieś sprawdzone rzeczy? Na co warto zwrócić uwagę i jak to dawkować? 🙂
Co polecacie brać na masę mięśniową?
U mnie sprawdził się mass gainer + cardio zerowe, ale dieta najważniejsza.
Ja biorę kreatynę micronized z MyProtein i git.
Każdy organizm jest inny, więc obserwuj siebie i dawkuj powoli.
Miałem problem z brakiem energii i kupiłem przedtreningówkę z beta alaniną. Działało, ale brzuch bolał. Teraz wolę czystą kreatynę.
Ja brałem kiedyś Kreatyna Unleashed 5g dziennie, do tego koncentrowałem się na 3g białka na kg masy ciała i dość szybko urosłem +5kg w 2 miesiące.
Nie pomijaj odżywki multiwitaminowej i dobrego omega-3, bo to wspomaga regenerację i pracę układu hormonalnego. Suplementy to dodatek, najwięcej da ci dieta i progresywne obciążenia na siłowni.
Chyba warto zacząć od białka i zobaczyć efekty po miesiącu.
Wydaje mi się że lepiej kupić najpierw kreatynę, nie mam jednak pewności.
Sam zaczynam masę i byłbym wdzięczny za wskazówki.
Weź białko i kreatynę i luz.
Nie wiem czy gainer nie jest za słaby, może lepiej izolaty? 😅
Też się nad tym zastanawiam, temat ciekawy.
W zeszłym roku testowałem białko konopne i whey isolate, żeby mieć różne źródła aminokwasów. Wyszło spoko, mięśnie lepiej się czują.
Możesz dodać BCAA przed treningiem, choć mało badań potwierdza dużą przewagę. Skoncentruj się raczej na izolatcie białka, bo łatwiej osiągniesz dzienne zapotrzebowanie i zregenerujesz mięśnie.
Jeśli masz problem z jedzeniem dużych porcji, weź mass gainer. Sprawdź skład – ma min. 50% węgli i 25% białka. Pilnuj też witamin i minerałów, bo przy dużej ilości kcal masz większe zapotrzebowanie.
U mnie podobnie, czekam na propozycje.
Podbijam, bo sam nie wiem co wybrać 🤔.