Planuję założyć firmę w Anglii, bo tam jest sporo możliwości. Nie wiem jednak od czego zacząć – czy potrzebuję brytyjskiego numeru NIN, rejestracji w Companies House albo VAT? Słyszałem, że może być sporo papierologii i koszty są inne niż w Polsce. Macie jakieś doświadczenia z rejestracją, jakieś wskazówki? Dzięki :)
Jak zacząć własną firmę w Anglii?
Zgłaszanie VAT robisz tylko po przekroczeniu £85k obrotu za 12 miesięcy albo dobrowolnie, jeśli chcesz odliczać VAT z faktur. VAT registration trwa około 2 tygodnie. Musisz składać returns co kwartał, więc weź to pod uwagę.
Próbowałem użyć polskiego adresu do rejestracji, ale HMRC odrzuciło, dopiero wirtualny adres rozwiązał problem – kosztował mnie ok. £120 rocznie, ale warto było.
Sprawdź TIDE zamiast banku, fajna apka do firmowego konta.
Wydaje mi się, że VAT threshold jest płatny dopiero przy rejestracji Limited?
NIN (National Insurance Number) to nie to samo co UTR (Unique Taxpayer Reference). UTR dostajesz gdy zakładasz Self Assessment dla sole trader i potem płacisz podatki od zysków. NIN przydaje się do składek emerytalnych. Więc dla limited company musisz zrobić payroll, z NIN i PAYE.
Nie wiem czy bez local address można założyć firmę, ktoś potwierdzi?
Podbijam temat, czekam na porady.
Rejestruj Limited, bo prościej skalować biznes.
Jeżeli chcesz pracować zdalnie z Polski dla firmy w UK, sprawdź status pracownika delegowanego (A1 z ZUS) albo EMTR under post-brexit. Może okazać się, że wciąż musisz płacić składki w Polsce.
Moim zdaniem najłatwiej jako sole trader, mniej formalności.
Musisz najpierw zdecydować, czy zakładasz sole trader czy limited company. Rejestracja Limited jest przez Companies House online (koszt ok. 12 GBP), do tego VAT rejestrujesz dopiero gdy przekroczysz próg £85k. Numer NIN potrzebny głównie do ubezpieczeń, ale bez niego nie zarejestrujesz payrollu. Polecam ogarnąć też adres księgowego w UK, bo same odpisy od HMRC mogą być trudne.
Też się nad tym zastanawiam, daj znać jak poszło.
Chyba NIN nie jest wymagany od razu, może później?
Ja założyłem firmę w UK 2 lata temu i początkowo pomyliłem UTR z NIN – dostajesz UTR zaraz po self assessment, a NIN dopiero po złożeniu papierów w Jobcentre Plus.