Skończyłem jakieś kursy online, czytałem podręczniki, ale ciągle nie umiem płynnie mówić ani rozumieć filmów bez napisów 😕 Czy ktoś ma sprawdzone metody na naukę angielskiego? Co robić żeby przestać się blokować? Uczę się z różnymi aplikacjami, ale to za mało. Może jakieś ćwiczenia, słuchanie czy rozmowy? Będę wdzięczny za każdą radę :)
Jak ogarnąć naukę angielskiego, żeby zacząć płynnie mówić?
Warto połączyć różne metody: aplikacje typu Duolingo dla słownictwa, krótkie filmiki na YouTube z transkrypcją i potem konwersacje na Tandem albo italki. Połączenie pasywnego słuchania i aktywnego mówienia to klucz.
Z mojego punktu widzenia oglądanie seriali czy filmów z napisami w języku angielskim to świetna metoda na osłuchanie się z naturalnym językiem. Najpierw z polskimi, potem z angielskimi, w końcu bez napisów.
Chyba warto też robić notatki, ale nie wiem czy to pomoże.
Bierz się za rozmowy z native, najlepsza praktyka.
U mnie podobnie, czekam na rady.
Dołącz do lokalnej grupy konwersacyjnej albo meetupów online – nic nie zastąpi wymiany zdań z żywą osobą. Nawet 30 minut tygodniowo dużo daje, bo uczysz się reagować w naturalnych warunkach.
Podbijam temat.
Sprawdź fiszki, u mnie pomogły mocno.
Na pewno dużo słuchać filmów po angielsku.
Też mam z tym problem.
Fajnie by było mieć jakieś konkretne tipy.
Jeśli masz problem z mówieniem, nagrywaj siebie na telefon, a potem odsłuchuj i poprawiaj błędy. W ten sposób szybko wychwycisz, które struktury gramatyczne i wymowa Cię blokują.
Kiedyś uczyłam się w szkole i nic nie zapamiętałam aż do momentu gdy zaczęłam oglądać angielskie vlogi, wtedy w końcu coś weszło. Teraz staram się gadać z rodowitymi native, też wielka różnica.
Polecam też prowadzenie dziennika po angielsku: kilka zdań dziennie o tym co robiłeś. Otrzymasz praktykę pisania i myślenia w języku obcym, a po jakimś czasie łatwiej wejdzie Ci mówienie.
Ja miałem podobnie, przestałem skakać między kursami i skończyłem na jednym kursie online. Po 6 miesiącach było dużo lepiej.
Wydaje mi się, że najlepsze są aplikacje, ale nie jestem pewny.
Ja używam Duolingo i naprawdę działa.