Od jakiegoś czasu myślę nad stworzeniem jakiejś platformy do dyskusji o CS, ale totalnie nie wiem od czego zacząć. Czy lepiej postawić coś na własnym serwerze, czy skorzystać z gotowego rozwiązania? Nie znam się za bardzo na serwerach i skryptach, głównie gram, a chciałbym mieć miejsce gdzie kumple i inni fani mogliby się wymieniać taktykami i highlightami. Myślałem o phpBB albo Discourse, ale może są lżejsze opcje? Macie jakieś tipy, tutoriale, czy gotowe skrypty na start? Z góry dzięks za pomoc :)
Jak ogarnąć własne miejsce do rozmów o CS?
mi by się przydała jakaś podpowiedź od kogoś ogarniętego
też się nad tym zastanawiam od dłuższego czasu
chyba najlepszy będzie MyBB, ale mogę się mylić
gdzieś czytałem niby o tym, ale nie pamiętam gdzie
Potrzebujesz domeny (około 30 zł/rok) i certyfikatu SSL (Let’s Encrypt jest za free). Hosting VPS za 10–20 zł miesięcznie wystarczy do małego forum, a jak masz więcej użytkowników to trzeba pomyśleć o większym pakiecie. Skrypt wybierz pod kątem potrzeb: phpBB jest lekki, Flarum nowoczesny, ale ma mniej pluginów, NodeBB wymaga Node.js i NoSQL. Backupy i aktualizacje to podstawa, żeby nie stracić danych.
mybb spoko, ma dużo wtyczek
Flarum jest ładny i lekki, polecam
ja robiłem forum CS na MyBB na VPS i było ok, tylko pamiętaj o regularnych backupach
Zależy co chcesz osiągnąć, ale polecam Discourse – nowoczesny silnik, ma fajne opcje powiadomień i mobile-friendly. Wymaga jednak VPS z min. 1 GB RAM i Docker. Jeśli nie chcesz bawić się w serwer, możesz skorzystać z hostowanego Discourse (płatne) lub zainstalować phpBB/SMF na zwykłym hostingu współdzielonym. Potem tylko ogarnąć motyw i wtyczki, no i pamiętać o certyfikacie SSL. To chyba najlepsze rozwiązanie, jeśli oczekujesz porządnej społeczności.
Możesz też iść w rozwiązanie marketplace’owe, np. XenForo czy vBulletin, ale to już wydatek od 100$ wzwyż. Za to masz support twórców i częstsze aktualizacje. Na dłuższą metę może to być mniej roboty niż nadzorowanie open source’owych skryptów.
Jeśli budżet jest ograniczony, rozważ MyBB. Darmowe, dużo skinów i pluginów do rang, statystyk czy awatarów. Wystarczy standardowy hosting z PHP i MySQL, instalacja w panelu zwykle zajmuje kilka minut. Społeczność MyBB jest całkiem aktywna, więc łatwo znaleźć wsparcie czy gotowe rozszerzenia.
ja bym brał phpBB, proste i darmowe
fajny temat, czekam aż ktoś wypali jakimś konkretem
nie wiem czy dobrze kojarzę, ale Discourse wymaga Dockera
wydaje mi się, że NodeBB jest okej, ale nie mam pewności
Jeżeli kładziesz nacisk na UX, Discourse wygra – ma live refresh i ładny interfejs. Trochę drożej (hosting pod Docker), ale użytkownicy to docenią. Do tego automatyczne powiadomienia mailowe i system badge’y.
wcześniej testowałem SMF na hostingu współdzielonym, działało, ale brakowało nowoczesnych funkcji
może spróbuj WP+bbPress? nie jestem ekspertem, ale to często polecają
podbijam bo też chcę zrobić coś takiego