Mam egzaminy za miesiąc i muszę ogarnąć angielski od zera prawie, bo praktycznie nic nie umiem. Szukałam różnych sposobów, kursów online, aplikacji, ale jakoś słabo to działa. Macie może jakieś sprawdzone triki, które przyspieszą naukę? Czy to w ogóle możliwe nauczyć się za szybko? Chyba potrzebuję jakiejś struktury albo planu działania :)
Jak szybko ogarnąć angielski?
Może banalne, ale polecam prowadzic dziennik po angielsku – nawet krótkie notatki. To pomaga utrwalić składnię i słownictwo.
Ja bym brał aplikację Memrise i codziennie 10 min.
Z doświadczenia – robiłem intensywny bootcamp językowy w szkole za granicą, non stop od rana do wieczora. Po 2 tygodniach potrafiłem swobodnie rozmawiać, ale to wymaga sporo czasu i kasy.
U mnie kolejny level nastąpił jak zacząłem czytać książki dla dzieci z audiobookami – czytałem i słuchałem jednocześnie. W trzy tygodnie duży progres.
Fajny temat, będę obserwować.
Warto ustalić sobie cele SMART, np. nauczyć się 10 słówek dziennie albo napisać krótką notkę co drugi dzień. Dzięki temu widać postępy i nie tracisz motywacji.
Ja zaczęłam od intensywnego kursu online, 2h dziennie, po miesiącu umiałam czytać artykuły w internecie. Do tego jeszcze chatowałam z native speakerami i było naprawdę szybciej niż myślałam.
Spróbuj techniki shadowing – powtarzaj na głos wypowiedzi native speakerów zaraz po nich. To świetnie szkoli wymowę i płynność. Jest dużo filmików z transkrypcjami na YouTube, z nich można skorzystać.
Dobra lista porad, sam wypróbuję kilka.
u mnie kurs stacjonarny to bytu game changer
no fajnie ale ile to ogarniesz w miesiac?
hmm czy oglądanie YT nie jest za wolne? nie wiem
Podbijam temat, bo sam szukam pomysłów
Możesz też zapisać się na korepetycje 1:1 – nauczyciel dopasuje tempo i materiał. Jeśli masz na to budżet, to to jest turbo efektywne.
Ja polecam codziennie słuchać podcastów po angielsku – nawet 15 min dziennie robi wielką różnicę. Warto też używać aplikacji typu Anki do fiszek, żeby powtarzać słówka. I jeśli możesz, to rozmawiaj z kimś native speakerem przez Zoom lub Tandem. Klucz to regularność, nawet krótkie sesje codziennie uczynią swoje.
Teź sie nad tym zastanawiam, temat ważny
U mnie przy SRS i oglądaniu seriali bez lektora poszło szybko :)