Od zawsze chcę mówić płynnie po angielsku, ale nigdy nie mogę się zmotywować. Planuję wyjechać za granicę za pół roku i chcę się nauczyć jak najwięcej słówek i zwrotów. Próbowałem Duolingo, oglądam filmy z napisami, ale to chyba za mało. Czy jest jakiś sposób, żeby przyspieszyć naukę? Jakie metody naprawdę działają? 🙂
Jak szybko nauczyć się angielskiego?
Może warto poczekać i zobaczyć jak pójdzie z Duolingo.
Polecam audiobooki na początek, w tle się fajnie osłuchujesz.
U mnie największy wystrzał był po grach komputerowych w angielskiej wersji - musiałem czytać i słuchać jednocześnie.
Jeśli masz pół roku to warto codziennie poświęcić minimum godzinę na aktywne mówienie – znajdź partnera do wymiany językowej (tandem) i praktykuj konwersacje. Dodatkowo Anki do nauki słówek z powtórkami spaced repetition i krótkie filmy dokumentalne po angielsku bez napisów naprawdę przyspieszają proces.
Chyba warto kupić jakąś aplikację płatną, podobno szybciej idzie nauka.
Nie nastawiaj się na pełną płynność w pół roku - lepiej podziel czas na małe etapy, przechodź od prostszych do trudniejszych zadań.
Ja bym słuchał podcastów typu English We Speak codziennie rano.
Odezwałem się do kolegi ze studiów, który uczy online i dzięki temu mam feedback na bieżąco.
U mnie Babbel spoko, codziennie 15 min i już czuję różnicę.
Byłem na obozie językowym w UK, 4 tygodnie full immersion i po powrocie czułem olbrzymi skok w płynności wypowiedzi.
Subskrybuje kilka kanałów YT i coś tam łapię.
Możesz spróbować intensywnego kursu metodą Callana - jest szybka nauka mówienia i słuchania w praktyce, dodatkowo codziennie krótkie powtórki gramatyki.
U mnie Duolingo spoko działa, chociaż to raczej baza.
Chyba najlepszy jest immersion czyli całkowite zanurzenie w języku, ale nie wiem czy dasz radę aż tak intensywnie.
Warto połączyć naukę gramatyki z praktyką: codziennie 10 min teorii, potem 20 min mówienia lub pisania - taka mieszanka skuteczna.
Shadowing też jest warte uwagi - naśladowanie mówcy w czasie rzeczywistym poprawia wymowę i zrozumienie ze słuchu.
Podbijam, fajny wątek.
Aaa, to wątek o szybkim ogarnięciu angielskiego.
Też mam z tym problem, temat super.