Kupiłem małego kociaka i niestety nie chce iść do kuwety. Wypróbowałem różne żwirki – bentonit, silikon, kukurydza – i nic. Ciągle robi na dywanie albo w kącie. Czytałem, żeby chwalić go smakołykami, ale nie wiem jak to zrobić dobrze. Macie jakieś sprawdzone triki? :)
Jak nauczyć kota załatwiać się do kuwety?
Sprawdź najpierw rodzaj żwirku – większość kotów woli drobny, bezzapachowy. Kuwetę daj w cichym miejscu, z dala od hałasu i miski z jedzeniem. Warto też sprzątać ją regularnie, bo koty nie chcą brudzić się same. Gdy złapiesz go przy robieniu poza kuwetą, delikatnie przenieś go do środka i pochwal, gdy skorzysta.
Wydaje mi się, że może kuweta jest za blisko ruchliwego miejsca? Może lepiej odsunąć ją trochę.
Może po prostu warto dać kotu spokój i próbować przez kilka dni – czasem to kwestia przyzwyczajenia.
Ja dałam mojemu żwirek bentonitowy, odkąd mam, nie ma problemu.
U mnie sprawdziła się pozytywna motywacja i smaczki postawione obok kuwety ;)
Miałam problem z moją kicią, bo nie lubiła dużych kuwet. Kupiłam kilka małych i rozsypałam je po mieszkaniu. W końcu wybrała jedną i została jej ulubiona.
Kiedyś odkryłam, że moje dwa koty wolą zamknięte kuwety z pokrywą. Przeszły na nie, gdy kupiłam model z małym otworem, bo czuły się dzięki temu bezpieczniej.