Potrzebuję pomocy bo deadline tuż tuż a ja ledwo zaczęłam. Praca magisterska ma być gotowa za 2 tyg i stresuje sie totalnie. Nie mam pojęcia jak podejść do rozdziałów i źródeł. Ktoś ogarniał to szybko? Macie jakieś sprawdzone lifhacki albo plan dzielenia pracy? Będę wdzięczna za każdą wskazówkę :)
Jak szybko uporać się z pracą magisterską?
Warto też wyeliminować rozpraszacze – wyłącz powiadomienia na telefonie, zamknij media społecznościowe. Pisanie w trybie offline w edytorze może znacząco przyspieszyć postępy.
Ja zrobiłem tak: w jeden tydzień ogarnąłem konspekt i wstęp, a potem po 3 dnia na każdy rozdział. Udało się :)
Najpierw zrób szczegółowy konspekt: rozpisz każdy rozdział na podrozdziały i konkretne punkty. Dzięki temu będziesz wiedzieć, ile mniej więcej czasu przeznaczyć na każdą część. Do tego plan działania w kalendarzu – np. codziennie 2 godziny na research, 1 godzina na pisanie. O poprawność cytowań zadbaj po napisaniu tekstu, wtedy nie rozpraszasz się na formatowanie.
Hm, u mnie podobny problem.
Podbijam temat, sama jestem ciekawa.
Spróbuj metody Pomodoro: 25 minut skupienia, 5 minut przerwy. Po czterech cyklach zrób dłuższą przerwę. To pomaga utrzymać skupienie i nie marnować czasu na rozpraszacze.
Ja bym pisał codziennie po trochu, nawet 1 strona to lepsze niż nic.
Wydaje mi się, że najwięcej czasu pochłania bibliografia, może warto to zrobić na początku.
Też mam deadline w przyszłym miesiącu i szukam tipów.
W sumie każdy musi znaleźć swój rytm i narzędzia, więc eksperymentujcie.
Podziel pracę na dni, np. w poniedziałek mam literaturę, we wtorek metodologię.
Zacznij od zebrania wszystkich źródeł do jednego folderu. Użyj narzędzi typu Mendeley albo Zotero, żeby automatycznie tworzyć bibliografię. Jak będziesz mieć to na start, łatwiej dorzucać cytowania w trakcie pisania.
Po skończeniu tekstu puściłem go przez Grammarly, złapało sporo literówek i dziwnych konstrukcji.
Chyba warto zacząć od metodologii, ale nie wiem czy to dobra kolejność.
Ja najpierw pisałem wstęp i okazało się, że potem wszystko idzie z górki.