Zastanawiam się nad pracą w żłobku i chcę wiedzieć jak to naprawdę wygląda na co dzień. Czy to głównie opieka nad maluchami, karmienie, przewijanie czy jeszcze coś więcej? Jak wyglądają godziny pracy i czy trzeba zostawać po godzinach? Boję się, że tempo będzie zbyt intensywne. Ktoś może podzielić się doświadczeniami, jaka atmosfera panuje między pracownikami? I czy dużo jest formalności, dokumentacji? Może znacie też jakieś plusy i minusy takiej pracy?
Jak wygląda codzienna praca w żłobku?
Miałam praktyki w żłobku, polecam choć tempo zabójcze.
Mam identyczne pytanie, może ktoś odpowie.
Z mojej perspektywy największym wyzwaniem była papierologia i kontakt z rodzicami, dzieciaczki zawsze słodkie.
Ja bym brał z marszu, ale przygotuj się na chaos ;)
Pracuję w żłobku od pół roku i dzień zaczyna się od przyjęcia dzieci, sprawdzenia kto czego potrzebuje, potem zabawy, posiłek, drzemka i koło późnego popołudnia ogarnianie dokumentacji. Na koniec zazwyczaj krótkie podsumowanie z resztą zespołu.
W mojej placówce dostajemy listę zadań dziennych: sprawdzanie czystości, przygotowywanie posiłków i prowadzenie obserwacji rozwoju. Pensja średnia, ale dość stabilna. Najtrudniejsze jest wejście w rytm – pierwsze dwa tygodnie każde drzemki to test cierpliwości ;)
Dużo papierologii jest – karty dzieci, zgody od rodziców, notatki o stanie zdrowia. Za to w zespole panuje fajna atmosfera, regularnie są szkolenia BHP i pierwszej pomocy, co dodaje pewności w pracy.
Zajefajna robota, czuć że robisz coś sensownego.
Pracowałam w żłobku 3 lata, nauczyłam się tam ogromnie dużo o dzieciach i organizacji, ale przy 15 maluchach jednocześnie bywało naprawdę ciężko.
Podbijam temat, też chcę wiedzieć jak jest na serio.
Czy ktoś w ogóle ogarnął już tę pracę w żłobku?
Nie jestem pewna jak z wynagrodzeniem, wydaje mi się że mogłoby być lepiej.
Ciekawe, co inni tu napiszą.
U mnie było spoko, fajna ekipa i super maluchy :)
Ja tam nie pracowałam osobiście, ale słyszałam, że sprzątania jest ponad miarę.