Próbuję od kilku tygodni nauczyć się angielskiego sama, bo nie mam kasy na kurs. Zaczęłam od apki z fiszkami i oglądania filmów na YouTube, ale czuję, że staję w miejscu. Nie wiem jak ułożyć plan, żeby regularnie ćwiczyć gramatykę i słownictwo. Czasem włączam sobie podcast yyyyy ale chyba nie wpływa to za bardzo na mówienie. Może trza by było jakoś wymieniać się wiadomościami czy coś? Dziewczyny, chłopaki, co pomaga wam najbardziej? :)
Jak ogarnąć angielski samemu w domu?
Ja skupiłem się na podręczniku English Grammar in Use – ma jasne wytłumaczenia i ćwiczenia. Do słówek używam Anki, codziennie około 20 minut. Podcasty z BBC English We Speak pomagają w osłuchiwaniu się, a do mówienia znalazłem partnera na Tandemie. Regularność to klucz, staram się uczyć w tych samych porach. Nawet jeśli to krótkie sesje, to i tak robi różnicę po miesiącu.
o to ciekawe, spróbuję
też się przez to przepychałem, powodzenia
podbijam, jak coś znajdziecie to dajcie znać
Ja z kolei używam metody shadowing – powtarzam za native speakerami i to bardzo pomagało mi z wymową i płynnością.
Sprawdź też, czy w twoim mieście nie są jakieś darmowe meetupy językowe – też to mocno pomaga w płynności i motywacji.
Szkoda samych aplikacji, lepiej mieszać metody: aplikacja do słówek, kurs gramatyki online, spotkania konwersacyjne i multimedia. Dzięki temu nie znudzisz się i przyswoisz różne aspekty języka.
Yyyy, może warto też znaleźć jakiegoś znajomego do wspólnej nauki?
chyba warto kupić jakiś podręcznik z ćwiczeniami, nie wiem
Mi pomogły fiszki na papierze – robiłem karteczki i przyklejałem po mieszkaniu. Z czasem słówka wchodziły same do głowy, a potem przeszło to na mówienie. Warto zrobić taką mapę myśli.
Trudno powiedzieć, każdy uczy się inaczej
u mnie combo duolingo + oglądanie seriali z napisami działało całkiem nieźle
nie wiem, dobra myśl
U mnie kluczem było ustalenie celów na każdy tydzień – ile słówek, ile ćwiczeń z gramatyki i krótka rozmowa. Gdy widziałem postęp, miałem motywację to ciągnąć dalej.
hmm, ciekawe pomysły
Wydaje mi się, że warto codziennie poświęcić chociaż 10 minut na rozmowę w aplikacji do konwersacji, ale nie jestem pewien
Chyba ważne jest też powtarzanie materiału co kilka dni, ale nie jestem pewien jak często
ja bym jeszcze dodał karaoke po angielsku, zabawa i nauka w jednym
Spróbuj zanurzyć się w języku: zmień język telefonu na angielski, słuchaj muzyki i czytaj krótkie artykuły. Do gramatyki polecam darmowe ćwiczenia na stronach edukacyjnych, gdzie są interaktywne zadania. Przy regularności efekty pojawią się szybciej niż myślisz.