Czesc, chcę kupić odkurzacz workowy i totalnie nie wiem na co zwrócić uwagę. Słyszałem coś o filtrach HEPA i mocy silnika, ale nie mam pojęcia, czy to ma sens. Budżet mam raczej średni, max 500 zł. Ma ktoś jakieś doświadczenia, co najlepiej zbiera kurz i nie blokuje się workiem? No i czy popularne marki faktycznie są warte tych pieniędzy? Dzięki za wszelkie sugestie.
Jaki odkurzacz workowy warto kupić do domu?
Założę się, że każdy ma inne zdanie.
Mój brat używa Zelmera do auta i do domu, całkiem spoko.
Według mnie warto brać z funkcją parkowania rurki, bo jak odkurzasz schody czy ściany, to zawsze możesz odłożyć węża bez potrzeby szukania podpórki. No i sprawdź wagę – ciężki model szybko rozwali plecy przy dłuższym sprzątaniu.
Mam podobny dylemat :)
Chyba słyszałem, że Electroluxy są ok, ale nie jestem pewien.
K&M mam od roku i polecam.
Ja mam najprostszy model i działa.
Czekam na więcej konkretnych rad, temat ciekawy.
Bierz Bosch’a, jak dla mnie ok.
Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale workowe lepsze dla alergików?
U mnie sprawdził się Zelmer, tani i dobry.
Ja to prędzej kupię bezworkowy, ale temat spoko.
Podbijam temat, czekam na opinie.
Wydaje mi się, że moc powinna być ok. 1600W?
Polecam odkurzacz z automatycznym zwijaniem kabla – na dłuższą metę to mega wygoda. Osobiście mam model z Workami Vileda, są tanie i łatwo dostępne. Odkurzacz działa od 2 lat bez zarzutu.
Kiedyś miałem model od Philipsa, wytrzymał mi 3 lata, potem kupiłem inny.
Philips spoko, nic więcej nie potrzebujesz.
Ja od pół roku używam Hoovera, miałem problem z kurzem i odkurzacz daje radę.
Z doświadczenia, im większa pojemność worka, tym rzadziej trzeba go wymieniać. U mnie 4-litrowy worek wystarcza na prawie miesiąc sprzątania. Zwróć też uwagę na klasę energooszczędności, bo stare modele mogą sporo prądu zjeść.