Złożyłem wniosek o dozór elektroniczny dwa tygodnie temu i dalej cisza. Czy to normalne, że tyle się czeka na decyzję? Nigdzie nie mogę znaleźć oficjalnych terminów. Może ktoś kto już to ma w praktyce pomoże. Z góry dzięki za wszelkie info.
Ile się czeka na decyzję o dozór elektroniczny?
Może to zależy od sądu, w moim chyba dłużej to trwało.
Z tego co pamiętam, może być różnie, chyba do 30 dni.
Mój znajomy czekał prawie miesiąc, bo pomylił dokumenty i trzeba było poprawiać wniosek.
Przepisy Kodeksu postępowania karnego przewidują, że postanowienie w tej sprawie powinno zapaść bez zbędnej zwłoki, ale sądy interpretują to różnie. Generalnie dozorowi elektronicznemu sprzyja szybkość procesu, więc często decyzja jest w ciągu 7 dni roboczych od wpłynięcia wniosku.
Podbijam, bo mnie też interesuje.
Kiedyś sam występowałem z takim wnioskiem i po 14 dniach dostałem pismo do kuratora.
Wydaje mi się, że może to być nawet miesiąc.
Myślę, że to ok. 10 dni roboty papierkowej.
Też czekam, temat jak narazie bez zmian.
U mnie bransoletka została założona w 12 dni od zgłoszenia, bo miałem w sądzie znajomego kuratora, który przyspieszył wszystko.
Można skontaktować się z sekretariatem sądu i zapytać o status wniosku.
Ja dostałem info już po tygodniu.
Może z 3 tygodnie to maks.
Procedura jest podobna we wszystkich sądach, różnice są tylko w czasie realizacji.
u mnie podobna sytuacja
Chyba w 2 tygodnie dają radę, ale nie jestem pewien.
Ile tam się czeka, sam jestem ciekaw
Każdy sąd ma swoje terminy, więc trudno podać jedną liczbę.
Miałem dozor w Gdańsku i tam poszło ekspresowo, decyzja po 7 dniach.