Słyszę ostatnio ciągle o franczyzie i nie bardzo ogarniam o co chodzi 🤔. Podobno to jakby korzystać z gotowego pomysłu i marki, ale kto na tym zarabia i co muszę mieć na start? Jakie są główne zalety i pułapki takiego rozwiązania? Może ktoś obeznany w temacie wytłumaczy mi to po ludzku. Z góry dzięki za każdy input :)
Franczyza – jak to właściwie działa?
Został już ktoś w tym temacie?
Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale ponoć franczyzodawca pomaga z marketingiem.
Podbijam temat.
Z własnego doświadczenia: sprawdź dobrze koszty inwestycji i terminy płatności, bo byłem zaskoczony jak szybko naliczają opłaty licencyjne.
Też kiedyś się nad tym zastanawiałem, ale u mnie w okolicy jedyne co działa to sieciówka spożywcza ;)
Wydaje mi się, że umowę można zerwać po pewnym czasie, ale chyba są kary.
Nie jestem ekspertem, ale chyba warunki zależą od branży i lokalu.
ja bym brał coś z branży sprawozdawczej czyli tego co dobrze idzie
Ciekawe, sam czekam na odpowiedzi.
Chyba trzeba płacić procent od przychodów marki, ale nie wiem czy zawsze.
Pamiętaj o due diligence – zdobądź opinie od obecnych franczyzobiorców, zapoznaj się ze sprawozdaniami finansowymi sieci i oceń, czy jesteś w stanie zrealizować założony plan sprzedaży. To nie jest gwarancja sukcesu, ale znacznie obniża ryzyko porażki.
Znałem kogoś, kto miał stoisko z kanapkami i narzekał na surowe wytyczne wyglądu, ale sprzedaż i tak poszła bardzo dobrze.
Dobre pytanie.
Do tego trzeba doliczyć koszty adaptacji lokalu, zakup wyposażenia zgodnego ze standardami sieci oraz bieżące opłaty za korzystanie z oprogramowania i wsparcie centrali. Przy dobrym modelu biznesowym ryzyko jest mniejsze niż przy całkowicie niezależnym starcie, ale marże bywają też niższe przez opłaty licencyjne.
Też się zastanawiam nad tym.
moim zdaniem to fajna opcja na start, bez wymyślania wszystkiego od zera
U mnie w salonie kosmetycznym franczyza pomogła na start – odziedziczyłem klientów i dostałem gotowe procedury, ale płacę spory abonament co miesiąc.
Mój znajomy wziął franczyzę w branży fitness, to mu dało rozpoznawalność, ale ma ograniczoną wolność w ustalaniu cen.
dla mnie to za dużo ograniczeń jakbym robił wszystko według czyichś wytycznych
Ostatnio przeglądający
5Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz, a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.