Szukam jakichś dobrych szelek dla kota, bo mam w planach spacery i chcę żeby mu było wygodnie. Mały mały kotek, ok 3 kg, zastanawiam się czy lepsze są klasyczne szelki z taśmy czy może bardziej miękkie z siateczki. Jakie marki lub modele polecacie i na co zwrócić uwagę?
Jakie szelki wybrać dla kota, żeby mu było wygodnie?
Zwróć uwagę na rodzaj zapięcia i możliwość regulacji. Najlepsze są te, które mają szeroki pas na klatkę piersiową i miękki materiał, żeby nie obcierały. Mierzenie obwodu klatki to podstawa.
Moja kotka na początku uciekała ze zwykłych szelek z taśmy, dopiero gdy przeszłam na miękką siateczkę zaczęła chodzić spokojnie.
Chyba powinno się brać rozmiar S przy 3 kg, ale mogę się mylić.
U mnie się sprawdziły szelki z regulacją, kot w nich nie protestuje.
Ja kupiłam te z siateczki i spoko sprawa.
Wydaje mi się, że lepsze będą miękkie niż sztywne ale nie jestem pewien.
Zawsze najpierw mierz dokładnie obwód klatki, bo nawet najlepsza marka będzie niewygodna, jeśli będzie za ciasna. Zwróć też uwagę na bezpieczeństwo klamry.
Polecam coś lekkiego, mój kot ich nawet nie czuje.
Przy wyborze patrz na oddychające tkaniny i miękką siateczkę. Dobrym rozwiązaniem są też szelki typu „step-in”, w które kot wchodzi bez szarpania karku.
O, dobre pytanie, rozwijajcie proszę.
U mnie sprawdziły się szelki marki Ferplast, ma miękki neopren i idealnie leży na klatce.
Podbijam temat, bo też chcę wybrać coś dla mojego futrzaka.