Moja suczka shih tzu ma około 8 miesięcy i waży niecałe 4 kg. Zastanawiam się, czy lepsza będzie sucha czy mokra karma, bo czytałam o problemach z alergiami. Oferta jest ogromna i kompletnie się gubię przy tych wszystkich opisach. Ktoś karmi swojego shih tzu jakąś konkretną marką, która się sprawdza? 🙂
Jaką karmę najlepiej podawać shih tzu?
U mnie po przejściu na Acana light i np. jagnięcina plus dynia problem z katarem minął. Sunia przestała też gryźć meble, wiec chyba dobra karma.
Moja brała Brit Care i nic się nie działo, może spróbuj?
Trudno powiedzieć jednoznacznie, bo każdy psiak jest inny. Może warto popróbować małe opakowania i obserwować reakcję?
Z mojego doświadczenia najlepiej wybierać karmy dedykowane małym rasom i z dobrym składem. Sprawdź np. Royal Canin Shih Tzu Adult – ma mniejsze granulki, sporo białka i sporej jakości tłuszcze. Warto też zwrócić uwagę na zawartość kwasów omega-3 i 6, które wspierają sierść i skórę.
Ja daję Eukanubę Small Breed, moja sunia się wcinają aż miło.
Też się zastanawiam nad tym tematem, chyba wkrótce podbiję ten wątek.
Koniecznie patrz na zawartość mięsa – im wyższa, tym lepiej. Unikaj zbóż typu kukurydza czy sztucznych konserwantów. Dla shih tzu dobrze sprawdzają się karmy z jagnięciną albo kaczką, bo są bardziej hipoalergiczne.
Wydaje mi się, że lepiej suchą, ale nie wiem czy to nie odwodni psiaka trochę.