Zastanawiam się nad kupnem Forda Kuga trzeciej generacji, ale nie mam pojęcia, który silnik będzie najlepszy. Słyszałem, że 1.5 EcoBoost jest dynamiczny, ale podobno sporo pali w mieście. Z koleji diesla 2.0 chwalą za moment obrotowy i ekonomię, ale boję się awarii turbiny. Jeżdżę głównie po trasach, ale zdarza mi się wpaść do centrum. Macie jakieś doświadczenia albo porady? Dzięki 😊
Który silnik do Forda Kuga 3 najlepiej wybrać?
Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale ktoś kiedyś mówił, że benzyna ma gorszą trwałość przy większych przebiegach.
Ja mam Kuge 3 z 1.5 EcoBoost i jest ok, nic wielkiego nie muszę serwisować częściej niż innych.
Ja bym brał 2.0 EcoBlue, cichy i naprawdę ekonomiczny.
Wydaje mi się, że diesel będzie lepszy jeśli robisz trasy, ale nie do końca jestem pewny jak z kosztami serwisu.
Miałem najpierw diesla 2.0 i byłem zadowolony – spalanie około 7 litrów, dobry moment od dołu. Ale przerzuciłem się na 1.5 i jest cichszy, żywiołowy w mieście. W trasie jednak trochę więcej bierze.
Też nad tym myślę, sporo o tym czytam ale nadal bez ostatecznej decyzji.
Podbijam, bo sam rozważam podobne opcje i chciałbym wiedzieć, co wybierzecie :)
Moja żona jeździ 2.0 diesel od 3 lat, zero usterek, spalanie koło 6,5 l na autostradzie. Tylko miasto to trochę ponad 8, ale poza tym spoko.
Ja mam 1.5 EcoBoost od pół roku i zrobiłem już 20k km. W mieście pali średnio 8,5 litra, na trasie potrafi zejść do 6,2. Silnik jest elastyczny, super przyspiesza, ale przy większym obciążeniu trzeba uważać na nagrzewanie turba. Ogólnie polecam, jeśli ktoś lubi dynamiczną jazdę.