Jeżdżę na LPG już od jakiegoś czasu i ostatnio mam wrażenie, że jakość gazu mocno się różni w zależności od stacji. Czasami silnik pracuje nierówno, a czasem wszystko gra i jest lepszy start po zbiorniku. Zastanawiam się więc, gdzie najczęściej tankujecie LPG, żeby uniknąć problemów z autem. Macie swoje sprawdzone stacje albo aplikacje, które pomagają wybrać dobry gaz?
Gdzie najlepiej tankować LPG, żeby nie mieć problemów?
Ja tam tankuje byle gdzie jak jest najtaniej.
Podbijam temat, też chcę wiedzieć gdzie ludzie tankują.
LPG od Lotosu faktycznie jest stabilne cenowo, ale czasem widziałem wycieki przy wlewie. Ważne, żeby stacja miała certyfikat jakości gazu.
Ja tankuje na Orlenie, jest ok 👍
Polecam aplikację LPG Trace, pokazuje oceny kierowców dla każdej stacji i daje pogląd na rotację butli.
Tez sie nad tym zastanawiam, temat ciekawy.
Ciekawe jakie macie średnie spalanie na LPG po mieście i trasie.
U mnie Shell zawsze cacy.
u mnie najlepiej BP, żadnych problemów
Wydaje mi sie, że LPG od Lotosu jest dość czysty, ale nie jestem pewien.
Na Orlenie LPG jest dość spoko, mam tam regularnie serwis i nigdy nie było problemów. Shell też całkiem nieźle, ich instalacje są często wymieniane. Zwracam uwagę na rotację zbiorników, bo im wyższa tym świeższy gaz.
Shell i BP mają swoje standardy dotyczące jakości LPG, ale bywa drożej. Fajna opcja to też sprawdzanie online opinii, żeby unikać stacji ze starymi butlami.
Czekam na więcej opinii zanim sam pojade na stacje.
Na Orlenie zrobiłem ponad 50k km na LPG bez żadnego serwisu poza corocznym przeglądem. Polecam.