Akwarium mam od pół roku i ostatnio zauważyłem, że ślimaki kompletnie opanowały dno. Wygląda to strasznie, a rośliny i filtr zarastają ich jajami. Próbowałem już usuwać ręcznie, ale po kilku dniach wracają. Chciałbym uniknąć chemii, bo boję się o krewetki. Może ktoś podpowie, jak to ogarnąć naturalnie i skutecznie? Będę wdzięczny za każdy pomysł 😊
Jak pozbyć się niechcianych ślimaków z akwarium?
U mnie działa zbieranie ręczne i tyle.
Unikaj chemicznych preparatów, bo mogą zaszkodzić krewetkom i roślinom. Lepiej regulować dokarmianie ryb i odmulanie – to ograniczy pokarm dla ślimaków.
Jeśli masz dużo glonów, ślimaki będą się szybko mnożyć. Warto obniżyć światło i ograniczyć fosforany, a także czyścić szyby i dekoracje.
Mam akwarium od miesiąca i już proszę o rady.
Chyba warto spróbować zwykłej soli akwariowej?
Ja nic nie robię, patrzę i moknę z ciekawości 😀
Tabletki ślimakobójcze ze sklepu hobbystycznego dają radę.
Może trzeba zmniejszyć pH? Nie jestem pewien.
U mnie udało się z użyciem stacji odmulania i ręcznego zbierania, po kilku tygodniach populacja spadła o 70%.
Podbijam, bo mnie to też interesuje.
Po ciemku szybkie ręczne łapanie skuteczne.
Pułapki na ślimaki z gotowych produktów z sklepu akwarystycznego też działają. Wkładasz żel w nocy i rano wyławiasz martwe okazy.
Pułapka z ogórkiem ogarnie sprawę, zamiast chemii.
Stosuję u siebie obniżenie temperatury wody o 2°C przez kilka dni – spowalnia to rozmnażanie ślimaków, a u ryb nie powoduje większych problemów.
Po jednym mocnym odmulaniu i ograniczeniu karmienia ryb ślimaki zaczęły wyłazić rzadziej, u mnie to zadziałało.
Warto regularnie wymieniać wodę i robić odmulanie żwiru. Dzięki temu usuwasz jaja ślimaków i poprawiasz jakość wody.
Możesz też spróbować zanurzyć rośliny w solance (10 g soli na litr wody) na kilka minut, żeby pozbyć się ślimaków i jaj, a potem przepłukać w czystej wodzie.
Wydaje mi się, że chemia może być za mocna dla roślin?
Też mam taką plagę ślimaków, może ktoś coś podpowie.