No więc… mam 120l akwarium i szukam jakiegoś dobrego filtra. Chcę, żeby był cichy i nie sprawiał problemów przy czyszczeniu. Rozważam zewnętrzny kanister albo jakiś HOB, ale nie wiem czy wewnętrzny też da radę. Pomyślałem o budżecie do 300 zł. Macie jakieś typy albo doświadczenia? Będę wdzięczny za każdą poradę 🙂
Jaki filtr byście wybrali do 120l akwarium?
Do 120l ok 500l/h i git.
Zastanawiam się nad tym samym, podbijam.
Ja mam Fluval 206 i śmiga od lat, polecam.
Szczerze to jak masz miejsce, to canistera bierz i po kłopocie.
Podbijam temat, bo jeszcze nic nie zamawiałem.
Nie wiem, czy nie lepiej wziąć dwa mniejsze filtry zamiast jednego dużego.
Eheim albo Fluval i koniec tematu.
Zewnętrzne są droższe, ale dają lepszy efekt biologiczny dzięki większej powierzchni filtracyjnej. Jeśli masz hodowlę roślin, to warto też kupić wkład z węglem aktywnym lub żywym keramzytem.
Do 120l akwarium warto wziąć zewnętrzny filtr kanistrowy o wydajności ok. 400–600 l/h. Najpopularniejsze są Eheim Classic 250 lub Fluval 207 – ciche, łatwe w czyszczeniu i wydajne. Sporo miejsca na wkłady biologiczne, mechaniczne i chemiczne. Przy wyborze sprawdź też, czy masz miejsce pod akwarium na ustawienie canistera oraz jak często chcesz go czyścić.
Sprawdź też opinie o ewentualnym hałasie – niektóre HOB potrafią popiskiwać, a canistery najczęściej są cichsze dzięki wyciszeniu silnika.
Przy 120l warto celować w filtr z przepływem min. 4x pojemność akwarium, więc szukaj około 500 l/h. Ważne żeby miał wymienne wkłady i łatwo się rozbierał, bo czyszczenie co miesiąc to podstawa.
U mnie w 120l kwestia była prosta – kupiłem Aquael Unifilter 300, niby wewnętrzny, ale daje radę, tanie eksploatacja.
Też mnie ciekawi czy wewnętrzne filtry dadzą radę w tej pojemności.
Zwróć uwagę na ceny wkładów, bo czasem tani filtr to drogie części.