No więc… mam 120l akwarium i szukam jakiegoś dobrego filtra. Chcę, żeby był cichy i nie sprawiał problemów przy czyszczeniu. Rozważam zewnętrzny kanister albo jakiś HOB, ale nie wiem czy wewnętrzny też da radę. Pomyślałem o budżecie do 300 zł. Macie jakieś typy albo doświadczenia? Będę wdzięczny za każdą poradę 🙂
Jaki filtr byście wybrali do 120l akwarium?
Do 120l ok 500l/h i git.
Zastanawiam się nad tym samym, podbijam.
Ja mam Fluval 206 i śmiga od lat, polecam.
Szczerze to jak masz miejsce, to canistera bierz i po kłopocie.
Podbijam temat, bo jeszcze nic nie zamawiałem.
Nie wiem, czy nie lepiej wziąć dwa mniejsze filtry zamiast jednego dużego.
Eheim albo Fluval i koniec tematu.
Zewnętrzne są droższe, ale dają lepszy efekt biologiczny dzięki większej powierzchni filtracyjnej. Jeśli masz hodowlę roślin, to warto też kupić wkład z węglem aktywnym lub żywym keramzytem.
Do 120l akwarium warto wziąć zewnętrzny filtr kanistrowy o wydajności ok. 400–600 l/h. Najpopularniejsze są Eheim Classic 250 lub Fluval 207 – ciche, łatwe w czyszczeniu i wydajne. Sporo miejsca na wkłady biologiczne, mechaniczne i chemiczne. Przy wyborze sprawdź też, czy masz miejsce pod akwarium na ustawienie canistera oraz jak często chcesz go czyścić.
Sprawdź też opinie o ewentualnym hałasie – niektóre HOB potrafią popiskiwać, a canistery najczęściej są cichsze dzięki wyciszeniu silnika.
Przy 120l warto celować w filtr z przepływem min. 4x pojemność akwarium, więc szukaj około 500 l/h. Ważne żeby miał wymienne wkłady i łatwo się rozbierał, bo czyszczenie co miesiąc to podstawa.
U mnie w 120l kwestia była prosta – kupiłem Aquael Unifilter 300, niby wewnętrzny, ale daje radę, tanie eksploatacja.
Też mnie ciekawi czy wewnętrzne filtry dadzą radę w tej pojemności.
Zwróć uwagę na ceny wkładów, bo czasem tani filtr to drogie części.
Można też rozważyć filtr wiszący typu HOB, jeśli nie masz miejsca pod akwarium.
Miałem kiedyś filtr HOB z Juwel, działał ok, ale głośny był. Teraz mam zewnętrzny i cisza.
Wydaje mi się, że jakiś tani filtr Eheim Aquaball może wystarczyć.
Chyba lepiej brać filtr zewnętrzny, ale nie jestem pewien czy na 120l to konieczne.
Trzeba też ogarnąć czy filtr jest energooszczędny, bo zużycie prądu może podskoczyć.