Rozważam kupno GLK i mam dylemat co do silnika. Zastanawiam się między 220CDI, 250CDI a benzynowym 350. Macie jakieś doświadczenia? Czy diesel będzie dużo tańszy w eksploatacji? Podobno 350 jest mocne, ale pali jak smok. Możecie coś podpowiedzieć?
Mercedes GLK – jaki silnik byście polecili?
ja tu tylko wpadłem zobaczyć co ludzie pisać bedą
podbijam temat bo tez jestem ciekawy
nie wiem czy dobrze kojarzę ale 220CDI ma 2.2l, a 250 ma chyba 3l?
Kupiłem GLK 350 benzyna i zadowolony, ale to duży apetyt na paliwo. Jak masz budżet na tankowanie to spoko, ale ja wolę diesla
Super temat, sam rozważam zakup GLK i chętnie poczytam więcej
chyba diesle są bardziej oszczędne ale slyszałem ze DPF może robić problemy
wydaje mi sie ze 250 ma wiecej kopa ale nie jestem pewien czy to warte dodatkowej kasy
Możesz też zerknąć na wersję 350 CDI – daje fajny moment, ale to rzadszy wybór na rynku wtórnym. Sprawdź koszt wymiany oleju w skrzyni 7G-Tronic – przy większych silnikach jest trochę drożej. Ważne, aby wymieniać filtr paliwa co przebiegu 30–40 tys. km.
Warto jeszcze sprawdzić, czy auto było serwisowane w ASO – szczególnie przy 250CDI bywają przypadki awarii turbin. 220CDI to sprawdzony motor Mercedesa, słynie z niezawodności. Benzynowe V6 są mocne, ale w starszych rocznikach potrafią mieć problemy z uszczelką pod głowicą. Ogólnie budżet eksploatacji diesla jest trochę niższy niż benzyny.
Przy dieslu zwróć uwagę na EGR i stan podciśnień – wymiana przewodów to koszt ok. 200–300 zł. Co do benzyn, 350 ma 306 KM, 300 mniejszą moc, ale też mniej pali. Zastanów się, czego potrzebujesz – eco jazda czy sportowe doznania.
Jeśli głównie jeździsz po mieście, lepszy będzie 220CDI – niezłe spalanie i trwałość. 250CDI to większy moment, ale charakteryzuje się wyższymi kosztami serwisowania. Z kolei silniki benzynowe (np. 350) mają fajne osiągi, ale spalają ok. 12–15 l/100. Zwróć uwagę na stan łańcucha rozrządu i DPF przy dieslach.
ja bym brał 220CDI i spokój
Jeśli planujesz holować przyczepę, 250CDI lepiej sobie poradzi z większym obciążeniem. 220 to bardziej uniwersalny wybór, natomiast benzyna jest lepsza na krótkie trasy bez ryzyka zapchania DPF.
ja bym nie szalał z benzyną
220 to klasyk, moim zdaniem ok
benzyna jak dla mnie odpada
też mysle nad ta sama kwestia
Jak sprawdzałem auta to najbardziej pod kątem serwisu, i rzeczywiście 250CDI miało wyższe koszty, ale elastyczność biegowa super. Teraz mam 220 i też spoko.
u mnie diesel dał radę, nigdy nie żałowałem