Szukam uzywanego F20 i zastanawiam sie jakie silniki polecacie pod wzgledem awaryjnosci. Czy warto celowac w benzyny czy diesla? Co z tymi 1.6 turbo czy N20 robi robote? Nie chce jakiegos wiecznie sypiacego sie auta, a z drugiej strony nie mam nieograniczonego budzetu. Bede wdzieczny za wszystkie Wasze opinie i doswiadczenia :)
Jaki silnik w BMW F20 jest najmniej awaryjny?
Ogólnie benzynowe 1.6 turbo (N13) są dość awaryjne, głównie przez łańcuch rozrządu. Lepiej poszukać 2.0 benzyna (N20) – są trwalsze, choć spalanie wyższe. Warto wymieniać olej co 10-12 tys. km i unikać ostrych rozruchów na zimno.
Mała rada: unikaj pierwszych roczników z N47D20A, bo łańcuch, pompa oleju i EGR padają jak w zegarku. Lepiej celować w diesla po 2014 lub benzynę N20.
Założyłem LPG w 2.0 N20 i działa to już 60k km bez awarii, ale serwisuję regularnie.
Generalnie najczęściej polecane są benzyny N20 oraz diesle N47 po faceliftingu. Unikaj raczej N13 i starszych N47, bo mają sporo usterek i często wymagają kosztownych napraw.
Ja miałem F20 116i z N13, zrobiłem ok 90k i łańcuch poleciał. Teraz sprzedałem i biorę 2.0.
Wydaje mi się, że te silniki 1.5 mają mniej problemów, ale nie jestem pewien.
Benzyna wolnossąca, wiadomo ;)
Też sie nad tym zastanawiam, temat cenny.
W F20 warto rozważyć benzynowy B48 2.0 (po 2015). Poprawili tam wiele bolączek poprzedników, więc trwałość jest na dobrym poziomie. Minusem jest wyższa cena serwisu.
1.6 spoko, mam już 150kkm i cisza.
Mój stary kolega ma 116i N43 i mówi, że nigdy nic nie naprawiał, ale to wolniak więc słabszy.
Jeżdżę 118i 2.0 wolniak od 5 lat, 200kkm, wymiany oleju i płynów co sezon, zero problemów.
Jeśli chodzi o diesle, to N47 2.0l 184 KM jest sensowny, ale tylko po lifcie po 2013, bo wcześniejsze miały kłopoty z łańcuchem i wtryskami. Wcześniej omijaj 116d i 118d 143 KM jeśli chcesz spokój.
Mam podobny dylemat przy 120i.
Z mojego rozeznania najmniej problemów mają 1.6 bez turbo (N43) – bez turbo słabo przyspiesza, ale w trasie spoko i rzadko coś się sypie. Trzeba tylko pilnować stanu łańcucha.
U mnie w firmie mamy 118d z N47 po 2014, robią setki km miesięcznie i nic nie pada.
Chyba najlepiej idą 2.0 benzyna, ale mogę się mylić.
Ja bym brał 2.0 benzyna, najmniej awaryjna moim zdaniem.
Zależy ile robisz km, jak dużo to diesel, jak mniej to benzyna.