Zastanawiam się nad zakupem Mercedesa GLC, ale mam dylemat co do silnika. Czy lepiej brać benzynę 2.0 turbo, diesla 2.2 czy może hybrydę? Słyszałem, że diesel świetnie ciągnie, ale benzyna jest cichsza i tańsza w serwisie. Zależy mi na komforcie i rozsądnych kosztach eksploatacji. Będę wdzięczny za opinie i doświadczenia 😊
Mercedes GLC – który silnik warto wybrać?
Zależy co robisz autem – jeśli głównie miasto, to benzyna, a na trasę diesel
Jeżdżę GLC 220d od 3 lat, wszyscy kumple mówią że to strzał w dziesiątkę
ja tylko wbijam, bo szukam podobnego auta
Też się zastanawiam nad tym tematem 😉
Jeśli priorytetem jest niskie spalanie, to GLC 220d lub 250d. Dla fanów jazdy sportowej - GLC 43 AMG, ale spalanie to już okolice 12-15 l.
GLC 43 brzmi kozacko, ale kieszeń chyba płacze
nie wiem dokładnie, ale może lepiej unikać silników hybrydowych ze względu na baterie
benzyna cichsza, diesel zwinniejszy
Mam GLC 250d z 2018 roku, zrobiłem nim 80 tys km i jak na razie zero problemów, spalanie 7 l
Dobrym kompromisem jest GLC 300 de, czyli diesel + elektryk. Pali jakieś 3 l/100 km w cyklu mieszanym, ale kosztuje trochę więcej przy zakupie.
Warto też przetestować różne tryby jazdy, może okaże się, że benzyna Ci wystarczy
Jeździłem GLC z silnikiem 220d i powiem Ci, że moment obrotowy robi robotę, zwłaszcza przy wyprzedzaniu. Średnie spalanie w trasie 6,5 l, w mieście około 8,5 l. Benzyna 2.0 Turbo (GLC 300) ma lepsze osiągi, ale pali koło 11-12 l. Diesel to lepszy wybór, jeśli robisz dużo km.
Na forum dużo osób chwali diesel, ale benzyna też ma sens, wszystko zależy od stylu jazdy.
Podbijam, bo sam już nie wiem
chyba ten diesel 200d był kiedyś najbardziej opłacalny?
Przy odsprzedaży diesel trzyma cenę trochę lepiej niż benzyna. Pamiętaj też o koszcie serwisu - diesle mają droższe filtry cząstek.
ja brałbym diesla 220d, mega elastyczność i mniejsze spalanie
wydaje mi się, że hybryda 350e jest spoko, ale nie jestem pewny co do serwisu