Zastanawiam się nad zakupem Audi A6 C6 z benzynowym silnikiem i nie wiem, który wariant wybrać. Słyszałem, że 2.4 V6 to najmniej awaryjna, ale słaba i pali ok. 10 l. 3.2 FSI ma fajne osiągi, ale wtryski bezpośrednie potrafią dać w kość. Myślałem też o 2.0 TFSI, ale boję się turbo i kosztów serwisu. Ktoś ma jakieś doświadczenia albo rady?
Audi A6 C6 benzyniak – który silnik warto brać?
Jak ogarniesz temat silników, to potem warto pomyśleć o geometrii i hamulcach – to też klucz do bezproblemowej jazdy.
Ja patrzyłem na 2.4 V6 i 3.2 FSI. Generalnie 2.4 to prostsza konstrukcja, łańcuch rozrządu jest trwały, ale osiągi skromne – spalanie ~10 l. 3.2 FSI ma więcej mocy, ale wtryski bezpośrednie bywają problematyczne i pali ok. 12–13 l. Najmniej awaryjna według wielu jest 2.8 30V, ale tych aut jest mniej. Warto sprawdzić pełną historię serwisową przed zakupem.
Miałem 3.2 FSI przez dwa lata i ogólnie fajna jednostka, ale jedyny minus to drogie czyszczenie dolotu i serwis wtryskiwaczy.
też się zastanawiam nad benzyną w C6, czekam na jakieś konkretne opinie
ja bym brał 3.2 FSI, mocy starczy, a serwis calkiem do ogarnięcia
Zwróć też uwagę na elektronikę i ewentualne błędy z kompa – starsze benzyniaki czasem lubią rzucać jakieś babole.
chyba 2.4 V6 jest mniej awaryjna, ale nie mam porównania z innymi wersjami
u mnie 2.0 tfsi śmiga bez większych problemów, benzyna spoko
Jeśli zależy Ci na niższym spalaniu i dynamiczniejszej jeździe, pomyśl o 2.0 TFSI. Ma turbinkę, więc lepiej reaguje, ale wymaga regularnego serwisu (olej co 15 tys. i dobre paliwo). No i ewentualnie koło dwumasowe do wymiany po 150–200 tys. km.
wydaje mi się, że 2.8 jest spoko, ale nie do końca pamiętam różnice między FSI a TFSI
Warto jeszcze sprawdzić, czy poprzedni właściciel wymieniał rozrząd i pastę termoprzewodzącą na dekielkach silnika.
Ja mam A6 C6 2.8 30V od trzech lat. Na trasie spala ok. 8–9 l i nie miałem żadnych większych usterek oprócz wymiany uszczelki pod kolektorem. Może trafiłem szczęśliwie, ale polecam 2.8.
podbijam temat, bo sam chcę kupić C6