Od kilku miesięcy próbuję coś odkładać, ale przy każdej wypłacie najpierw rachunki, potem zakupy, a na oszczędności często zostaje zero. Próbowałam robić budżet w excelu, ale szybko mi się znudziło. Może macie jakieś proste triki jak nie wydać wszystkiego w pierwszym tygodniu? Aplikacje do śledzenia wydatków coś dają czy to lipa? Będę wdzięczna za wasze patenty :)
Jak zacząć oszczędzać, skoro wszystkie pieniądze uciekają na drobne wydatki?
po prostu ustaw sobie stały zlecenie przelewu zaraz po wypłacie
ja kiedyś wszystkie wydatki pisałem w notesie i po tygodniu byłem zszokowany ile lecą drobne wydatki, od tamtej pory bardziej pilnuję
zauważyłam, że jak odkładam na cel wakacyjny, to łatwiej jest się powstrzymać od zakupów, bo mam motywację
u mnie sprawdza się zasada 50/30/20 😉
Może zacznij od automatycznego przelewu np. 10% pensji na osobne konto zaraz po wypłacie. Resztę traktuj jak budżet na miesiąc, podziel na kategorie (jedzenie, paliwo, rozrywka) i trzymaj się limitów. Sam tak robię i dużo się zmieniło.
podbijam, bo sama szukam rozwiązań
ciekawe rady, będę obserwować
chyba warto też ograniczyć subskrypcje na streaming, nie wiem czy to pomoże
wydaje mi się że oszczędzanie przychodzi łatwiej jak ma się konkretny cel, ale mogę się mylić
fajny wątek, słyszałem ostatnio o podziale na koperty papierowe, ale nie próbowałem
tez o tym myślę, temat na czasie
dobrze jest też używać aplikacji do kategorii wydatków, np. Money Manager albo Wallet – daje to lepszy ogląd na to, gdzie idą pieniądze i uczy dyscypliny