Planuję postawić szambo na działce niedaleko miasta, ale totalnie nie mam rozeznania ile to może kosztować. Widziałem oferty od 5k do nawet 15k, zależnie od firmy i rodzaju szamba. Ktoś ma świeże ceny i może podrzucić jakieś realne kwoty? Zależy mi też na tym czy plastikowe czy betonowe wchodzi w grę, bo podobno różnica spora. Dzięki z góry za pomoc :)
Ile kosztuje szambo przydomowe w praktyce?
u mnie wyszło ok 8k za plastik 6m3
chyba firma kazała mi dopłacić za zbrojenie wykopu?
polecam beton, u mnie trwałe i ok 10k wyszło
Jeśli masz budżet ograniczony, to lepszym wyborem może być szambo plastikowe 2-komorowe – ceny startują już od około 6 tys. zł za zbiornik 4 m3. Do tego montaż to kolejne 2-3 tys. w zależności od wykonawcy i regionu. U mnie firma doliczyła jeszcze 300 zł za piasek podsypkowy.
podbijam, może ktoś coś
Zdecydowałem się na system Bio-Box – niby droższy o 2k, ale po pół roku jestem zadowolony, bo nie ciągnęło przykrych zapachów. Wyszło 12k razem z montażem.
fajny wątek, też czekam na info
ja bym liczył min 7-9 tys chyba
Niektórzy doradzają wynajęcie koparki osobno, wtedy można negocjować cenę oddzielnie. U mnie koparka za dzień pracy kosztowała 400 zł, a firma od szamb montaż policzyła tylko 200 zł bez wykopu. Razem wyszło taniej o kilkaset złotych.
Mój tata sam montował szambo ze starego betonu, wyszło 4k za materiały + 500 zł za koparkę, ale to robota czysto amatorska, nie polecam każdemu.
Sam instalowałem w zeszłym roku szambo monolityczne 5 m3. Całość, wraz ze zbrojeniem wykopu i betonową wylewką, kosztowała 11 500 zł. Pamiętaj, że może dojść opłata za pozwolenie na budowę, jeśli wymaga tego lokalny plan zagospodarowania.
wydaje mi się, że plastikowe są tańsze ale nie jestem pewien
Miałem betonowe 6m3, ale żałuję, bo firma naciągnęła mnie na dodatkowe 1000 zł za niestandardowy kolor pokrywy, następnym razem będę bardziej uważać.
też się zastanawiam nad tym
Ja postawiłem sobie plastikowe 4m3 rok temu i zapłaciłem 7,5k, ale potem przy okazji rozszerzenia działki dokładałem jeszcze betonowe pierścienie i ostatecznie wyszło prawie 9k.
nie wiem czy pisać do kilku wykonawców czy wystarczy jeden
Zwróć uwagę na cenę za transport – często firmy zapominają wpisać w wycenę kilometry od swojej bazy. U mnie była stawka 1,50 zł/km i wyszło dodatkowe 800 zł. Przy większym szambie to naprawdę robi różnicę.
licz raczej 10k niż 5k, bo takie psu na budę
W moim przypadku całkowity koszt montażu szamba betonowego 8 m3 wyniósł około 9 tys. zł. W cenę wliczone było przygotowanie wykopu, dowóz i założenie prefabrykowanego zbiornika oraz podłączenie rur. Trzeba też doliczyć około 500 zł za przyłącze elektryczne do pompy. Czas realizacji to zwykle tydzień.