ostatnio mam mega stres w pracy i kompletnie nie potrafię się wyciszyć. myślałem o czymś bez recepty, bo u lekarza nie byłem już dawno. może jakieś zioła albo suplementy? co wam pomagało w podobnej sytuacji? z góry dzięki za wszelkie sugestie 😊
Co wam pomaga się uspokoić bez recepty?
Nie jestem pewien, ale kiedyś czytałem o tryptofanie bez recepty, podobno przydaje się na stres…
Herbatka rumiankowa + spacer i luz.
Magnez w tabletkach (kuracja ok. 300-400 mg dziennie) plus witamina B6 to dobry duet. Możesz też spróbować herbaty z melisy przed snem albo suplementu z walerianą. U mnie taki miks naprawdę obniżył napięcie i poprawił sen. Ważne jednak, żeby nie brać wszystkiego naraz bez przerwy.
Chyba słyszałem że GABA (kwas gamma) jest bez recepty i pomaga, ale nie do końca kojarzę markę…
Podbijam, też szukam czegoś skutecznego.
U mnie najlepsza metoda to gorąca kąpiel z olejkiem lawendowym, potem melisa i od razu lepszy sen.
Możesz spróbować ćwiczeń oddechowych albo krótkiej medytacji rano i wieczorem, spoko to wycisza.