Jak najlepiej złożyć wypowiedzenie i co mówić szefowi?

Przez to.ostry · 07.07.2026, 11:00 · Biznes, finanse i prawo · 10 wyświetleń
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie
Napisano 07.07.2026, 11:00
Zastanawiam się nad odejściem z obecnej pracy i nie wiem, jak podejść do rozmowy z szefem. Boję się coś przekombinować albo wypaść nieprofesjonalnie. Czy ktoś miał podobną sytuację i może podpowiedzieć, co najlepiej powiedzieć i jak sformułować wypowiedzenie? Chciałbym zachować dobre relacje, a jednocześnie być jasny i uprzejmy. Każda wskazówka będzie dla mnie cenna.
Napisano 10.07.2026, 18:30
Wydaje mi się, że warto od razu podać powód odejścia, ale nie wiem czy to dobry pomysł – chyba lepiej być ogólnym?
Napisano 11.07.2026, 12:40
U mnie sprawdziło się szczere podejście, bez zbytniego owijania w bawełnę.
Napisano 12.07.2026, 13:50
Myślę, że to raczej zwykła procedura – pisemne wypowiedzenie, spokojna rozmowa. Rozumiem stres, ale to nic nadzwyczajnego.
Napisano 17.07.2026, 22:00
Ja kiedyś popełniłem błąd mówiąc to w pośpiechu na korytarzu i wyszło nieprofesjonalnie. Następnym razem umówiłem spotkanie w ciszy działu i o wiele lepiej to wyglądało.
Napisano 19.07.2026, 17:20
Ja po prostu powiedziałem „Dziękuję za te lata, ale nadszedł czas na zmiany” i poszło gładko.
Napisano 21.07.2026, 12:25
Pamiętaj, że okres wypowiedzenia obowiązuje prawnie, więc warto to podkreślić na piśmie. W mailu do HR dołącz wypowiedzenie, a z przełożonym ustal szczegóły przekazania obowiązków.
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie