Generali ma fajne dodatki, ale składka ciutka wyższa.
Gdzie najlepiej wykupić ubezpieczenie na życie? - strona 2
Każdy ma inne potrzeby, więc szukaj oferty pod siebie.
Podbijam, bo też szukam info.
Polecam Signal Iduna, fajne pakiety.
Zacznij od określenia swoich potrzeb: jaką sumę chcesz zabezpieczyć i czy zależy Ci na ubezpieczeniu na wypadek poważnych chorób czy tylko śmierci. Potem sprawdź, czy dana polisa ma okres karencji na konkretnych chorobach oraz jakie wyłączenia odpowiedzialności stosuje towarzystwo. Dla porównania warto skorzystać z kalkulatora ofert i przeczytać OWU. Nie sugeruj się tylko ceną – tanio może oznaczać brak ochrony w wielu sytuacjach.
Też się zastanawiam nad tym tematem.
Zwróć uwagę też na brakę karencji i współpracę z placówkami medycznymi. Niektóre TU mają tylko własną sieć wybranych przychodni. Jeśli podróżujesz za granicę, sprawdź, czy polisa obejmuje Ciebie też poza UE. Warto także przeczytać opinie od innych klientów na niezależnych serwisach.
Ja analizowałem oferty PZU, Allianz i Signal Iduna. W PZU jest dość szeroki pakiet opcji dodatkowych, ale wymaga badania lekarskiego. Allianz z kolei ma prostsze warunki przystąpienia i mniejsze wykluczenia chorób przewlekłych. Udało mi się też wynegocjować zniżkę przez multiubezpieczenie z autem. Warto przejrzeć też rekomendacje KNF, tam znajdziesz raporty o solidności TU.
Z tego co pamiętam PZU miało najlepszą cenę na start.
Moja znajoma z kolei w Allianz miała problem z wypłatą, bo TU odmówiło części świadczenia przez wyłączenie. Lepiej sprawdzić OWU.
Zauważyłem, że niektóre towarzystwa dają bonus lojalnościowy, np. co roku zniżka w wysokości kilku procent. Warto o to zapytać przy zakupie. Czasami jest też opcja automatycznej rewaloryzacji sumy ubezpieczenia. To przydaje się, jeżeli myślisz o dłuższej ochronie (20–30 lat).