Musze kupic kabel z odtwarzacza CD do wzmacniacza i mam wybor miedzy Toslink (swiatlowod) a coaxial (SPDIF). Slyszalem rozne opinie co do jakosci dzwieku i zaklocen. Czy da sie w ogole uslyszec realne roznice? Sprzet mam sredniej klasy, zalezy mi na klarownosci i dobrym basie. Dlugosc kabla bedzie ok 5m. Ma ktos doswiadczenie? 🙂
Kabel optyczny czy coaxial – który wybrać do domowego audio?
Nigdy nie miałem większych problemów ani z jednym, ani z drugim – chyba ważniejsze, żeby kabel był dobrej jakości.
U mnie w studio używam coaxial, bo mam krótki kabel i zależało mi na minimalnym jitterze – rzeczywiście detaliczność się poprawiła względem Toslinka.
U mnie w salonie Toslink sprawdzał się świetnie na krótkich odcinkach, ale po rozbudowie systemu (ok. 8 m) zaczął gubić sygnał przy 24 bit/96 kHz. Przeszedłem na coaxial RG-6 i problem zniknął, dźwięk znów stabilny.
Podbijam bo czekam na wasze opinie.
Wydaje mi się, że Toslink jest bezpieczniejszy przy dużych mocach, ale nie jestem pewien co do jakości pasma.