Z czego najlepiej budować dom?

Przez mompel · 07.07.2026, 14:40 · Dom, ogród i nieruchomości · 7 wyświetleń
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie
Napisano 07.07.2026, 14:40
Planuję budowę małego domku i zastanawiam sie z czego najlepiej stawiać ściany. Słyszałem o pustakach ceramicznych, silikatach czy keramzytobetonie. Ktoś miał do czynienia z tymi materiałami i może coś doradzić? Zależy mi na dobrym ociepleniu i stabilności, ale budżet nie jest duży. Macie może jakieś porady albo swoje spostrzeżenia? Może jakieś minusy i plusy poszczególnych opcji?
Napisano 09.07.2026, 13:00
Ja budowałem z Porothermu 25 cm i dociepliłem styropianem 15 cm. Dzięki temu mam ściany o fajnej izolacyjności i nie muszę ogrzewać jak szalony. Silikaty są tańsze, ale wtedy musisz dać grubszy styropian, więc wychodzi podobnie cenowo. Keramzytobetonu nie stosowałem, ale słyszałem, że to droższa opcja. Generalnie warto porównać ceny i parametry i pamiętać o jakości wykonania.
Napisano 09.07.2026, 20:50
Wydaje mi się, że beton komórkowy jest ok, ale nie jestem pewien jak z izolacją akustyczną.
Napisano 12.07.2026, 11:55
Ja też zastanawiam się nad tym, ale wciąż nie mam konkretnego pomysłu.
Napisano 14.07.2026, 21:20
Ja bym brał keramzytobeton, lekki i ciepły.
Napisano 18.07.2026, 20:30
Stawiałem ściany z silikatów 24 cm i dociepliłem 12 cm styropianu. Nie żałuję, bo koszty budowy były niższe niż ceramika, a dom jest ciepły.
Dodaj nowy temat Odpowiedz w tym temacie