Mam niespełna rocznego border collie, strasznie aktywny i non stop biega za piłką. Daję mu suchą karmę, ale nie wiem, czy to co mu teraz kupuję jest dobrej jakości. Zależy mi na dużo białka, zdrowym tłuszczu i składnikach bez sztucznych dodatków. Słyszałem o różnych markach, ale opinie są podzielone. Jakie karmy się sprawdziły u waszych borderów? Będę wdzięczny za każdą sugestię.
Jaką karmę polecacie dla border collie?
Wydaje mi się, że karmy z indykiem mogą być ok, ale nie jestem pewien czy borderom to nie zaszkodzi.
Dla border collie warto wybrać karmę z min. 25% białka i ok. 15–20% tłuszczu, bo mają wysoką aktywność. Sprawdzają się marki takie jak Acana lub Orijen, które mają prosty skład i wysoką zawartość mięsa. Zboża mogą być, ale lepiej w formie lekkostrawnej pszenicy czy ryżu. Pamiętaj o dostosowaniu porcji do wagi i stylu życia psa.
Orijen rulez u mnie bez zająknięcia.
Myślę, że kluczowe to obserwować reakcję psa na nowe jedzenie i ewentualnie mieszać karmy, żeby znaleźć złoty środek.
Jeśli twój pies nie ma alergii, klasyczna karma ze zbożami, np. Brit Care Grain Free, będzie ok. Dla wrażliwych warto szukać opcji hipoalergicznych bez drobiu.
Ja kupuję Acana dla mojego bordera i jest spoko, sierść lepsza i energia w normie.
U mnie Luna jadła przez rok Purina Pro Plan Sport i wydawało mi się, że ma więcej siły, ale potem przerzuciłem na Brit Care Active i teraz ogólnie lepiej śpi.