Planuję wymienić starą kuchenkę gazową na nową ale kompletnie nie ogarniam co jest teraz spoko. Zależy mi na tym, żeby płomień był równy i żeby się nie zapychała ani nie rdzewiała. Słyszałem o modelach Amica, Bosch czy Beko, ale nie mam pojęcia jak to wygląda w praktyce. Może ktoś miał kilka marek i porównanie? Myślę o budżecie do ok. 1500 zł. Będę wdzięczny za wszelkie opinie i uwagi :)
Którą kuchenkę gazową wybrać, żeby nie żałować?
Też mam podobny dylemat co do Bosch vs Beko.
Warto sprawdzić czy ruszty są żeliwne – stalowe szybko się rysują i garnki przy nich tańczą. No i czy mają zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu.
Ostatecznie poszedłem w Beko CSG42004DX – płyta łatwa w myciu, ruszty stabilne, no i zabezpieczenie przeciwwypływowe robi robotę.
Ja bym brał markę sprawdzoną, np. Bosch.
Kiedyś wziąłem tanią Amikę i żałuję, bo ruszty były mega słabe i nie trzymały garnków.
U mnie Amica 58GE3 sprawdza się świetnie. Ma metalowe ruszty, szybkie zapalanie i płomień równy na każdym palniku. Czyszczenie proste bo palniki da się łatwo zdjąć. Bezpiecznik termopary działa bez zarzutu od ponad roku.
Ja patrzę też na design, bo kuchnia u mnie jest otwarta na salon.
Testowałem Termet i ciągle płomień gasł, teraz mam Bosch i spokój.
Ja bym kupił najtańszą i wymieniał co 5 lat.
Ciekawe, jacy tu jeszcze producenci będą polecać.
Nie wiem czy to się opłaca, ale słyszałam o palnikach ceramicznych gazowych.
Ja też myślałem o Neffie.
Fajnie jak kuchenka jest łatwa w montażu i podłączeniu.
Mam Amica i pali mi się OK, ale musiałem wymieniać szybkę od piekarnika po pół roku.
Miałem Whirlpool – fajne sterowanie, ale zapalarka głośna jak odrzutowiec.
Nie jestem pewien, ale chyba warto zwrócić uwagę na odstępy między palnikami.
Podbijam, też się nad tym zastanawiam.