Zastanawiam się nad zakupem nowej pralki, ale pogubiłem się w tych wszystkich markach. W sklepie sprzedawca polecał mi Boscha, ale słyszałem też, że LG czy Samsung to niezłe wybory. Ważne dla mnie są niskie zużycie prądu i cicha praca. Macie jakieś doświadczenia z pralkami różnych firm? Co byście polecili do mieszkania w bloku?
Którą markę pralki warto teraz wybrać?
Nie polecam tanich marek typu Beko czy Hoover – niby tanio, ale serwisy długo czekają na części.
Ja bym brał Boscha albo Elektroluxa.
Bosch rulez :P
Podbijam temat same dylematy :)
Chyba Electrolux są niezłe, ale słyszałem, że czasem drogie części.
Warto zwrócić uwagę na klasę energetyczną (najlepiej A+++), poziom hałasu przy wirowaniu i długość gwarancji. Firmy takie jak AEG czy Electrolux mają dobre serwisy.
Kupiłem pralkę Samsung WF860P4 i jestem zadowolony. Dużo programów, parę razy użyłem funkcji EcoBubble i pranie faktycznie wychodzi ok.
Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale Amica też coś tam produkuje. Może warto sprawdzić?
Zwróć uwagę też na dostępność serwisu w twojej okolicy, to ważne.
Ja mam pralkę Bosch Serie 4 już ponad 2 lata i zero problemów. Klasa A+++, cicha i szybkie programy. Polecam zwrócić uwagę na pojemność bębna i silnik EcoSilence Drive.
Ja mam Whirlpool i wymieniając co kilka lat widzę, że to całkiem solidne pralki, chociaż nieco droższe w zakupie.
Hmm…
Napisz, ile masz miejsca i jaki budżet. To też istotne przy wyborze marki.
Jeśli zależy Ci na ekologii, to Samsung i LG mają technologie parowe, które likwidują zapachy i zmniejszają chemię.
U mnie LG spoko, mega cicha i trochę tańsza od Boscha.
Wydaje mi się, że Indesit jest tani i prosto się naprawia, ale nie wiem jak z jakością.
Też się nad tym zastanawiam 😉
Miałem kiedyś pralkę Zanussi i awaria po pół roku. Teraz wolę dopłacić do sprawdzonej marki.
U mnie HOTPOINT działa ok.