Zastanawiam się nad karmą dla mojego amstaffa, ma rok i waży ok 25kg. Do tej pory dostawał tanie granulki z supermarketu, ale wygląda na to, że mu nie służy. Czasem go wzdęcia łapią i sierść nie taka błyszcząca. Myślałem o czymś bardziej premium, bez zbóż i z dużą zawartością mięsa. Ktoś poleci sprawdzoną markę? A może mieszanki domowe będą lepsze? Dzięki za wszelkie sugestie :)
Jaką karmę polecacie dla amstaffa?
Ja robię własną mieszankę: gotowane mięso, ryż brązowy i warzywa, czasem do tego trochę jogurtu. Mój amstaff to wcina ze smakiem i zero problemów żołądkowych.
Ja bym brał coś bezzbożowego
Może Purizon? Czytałem, że ma dobry skład, ale nie wiem czy to nie fadzik.
Mój pies ma wrażliwy żołądek, więc przeszedłem na Orijen Fit & Trim i w końcu nie ma biegunkowych niespodzianek. Szczerze polecam, choć cena wysoka.
Też się nad tym zastanawiam, bo chyba czas zmienić karmę.
Wydaje mi się, że warto sprawdzić coś z linii bez zbóż, ale nie jestem pewien, czy to najlepsze wyjście.
Z mojego doświadczenia warto zwrócić uwagę na karmy z mięsem jako pierwszym składnikiem, min. 25–30% białka. Amstaffy to psy pracujące, potrzebują sporo tłuszczu ok. 14–18%. Ja patrzyłem na Acana Heritage Adult Large Breed i mój przybiera formę, sierść błyszczy. Ważne, żeby nie było zbyt dużo zbóż – kukurydza i pszenica mogą wywoływać alergie.
ja brałem Brit Care i mój amstaff mega zadowolony
Zwróć jeszcze uwagę na kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-3 w karcie produktu. Dobry stosunek to około 5:1. Do tego kontroluj poziom cynku, bo przy krótkiej sierści amstaffy mogą mieć problemy skórne.