Zastanawiam się ostatnio ile lat żyje labrador, bo mój ma pół roku i chciałbym wiedzieć na co się nastawiać. Czytałem różne info, jedni piszą 10 lat, inni 12–14. Może wiecie jak to wygląda w praktyce? Jak dbacie o starsze labki?
Ile lat zazwyczaj dożywa labrador?
Z badań wynika, że labradory mają przeciętną długość życia 12,5 roku. Kluczowe są ruch, waga i kontrola nadmiernego tycia – nadwaga skraca życie nawet o kilka lat.
To chyba kwestia szczęścia i zdrowia, znam labki kończące w wieku 11 i 16 lat.
Każdy pies jest inny, zależy od trybu życia i opieki. Te liczby to tylko statystyka.
Chyba czytałem gdzieś, że starsze labki lubią pływać – może to przedłuża im życie?
U mnie lab żył 14 lat i do ostatniego dnia był w dobrej formie.
Też się nad tym zastanawiam, temat wartościowy.
Mój labek dostał chore stawy w wieku 9 lat, od tamtej pory raz na pół roku mamy rehabilitację i dożył 13 lat, zanim zgasł z powodu niewydolności serca.
Ja mam teraz 9-letniego labka i trzymam go na diecie light, wygląda super.
Osobiście śledziłem statystyki z kilku klinik weterynaryjnych – najstarszy labek z ich bazy dożył ponad 17 lat, ale to wyjątek. Większość kończy życie w okolicach 13 lat.
Podbijam, bo ciekawy jestem odpowiedzi.
Mój znajomy zajmuje się hodowlą i mówi, że psy z dobrą profilaktyką ortopedyczną oraz zrównoważoną karmą często dożywają 13–16 lat bez większych problemów.
Ja bym nie martwił sie az tak, trenuj i koryguj dietę.
Wydaje mi się, że to zależy też od tego, czy to labrador amerykański czy brytyjski.
No ja też kiedyś pytałem i dostałem różne liczby.
Moja suczka dożyła 14 lat, ale to chyba dzięki temu, że od małego pracowała na basenie i miała mocne mięśnie.
Nie wiem czy dobrze kojarzę, ale podobno genetyka ma tu 60% wpływu.
Myślę, że warto obserwować kondycję pupila i nie sugerować się samymi latami.
Średnia długość życia labradora to zwykle 12–14 lat, choć zależy to od linii hodowlanej, diety i aktywności. Regularne wizyty u weterynarza i odpowiednie odżywianie potrafią wydłużyć ten czas do nawet 15 lat.
Mam labradora od szczeniaka, teraz ma 12 lat i jest w świetnej kondycji dzięki karmie weterynaryjnej i codziennym spacerom po lesie.